Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Äldreboendet Gullvivan stängt året ut

Elsa, 89, tvångsförflyttades för äldreboendet
Äldreboendet Gullvivan på Skaftö förblir stängt under 2020. Foto: Robert Betzehag

Äldreboendet Gullvivan på Skaftö förblir stängt resten av året.

Detta på grund av att man inte lyckats rekrytera nog personal för att åter öppna verksamheten.

– Det finns flera svårigheter när det gäller att bemanna Gullvivan, säger Rickard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden till Bohusläningen.

Äldreboendet Gullvivan på Skaftö i Lysekil behövde stängas på grund av personalbrist i början av juni förra året. De tolv boende fick därmed tvångsförflyttas och flera i personalen sade upp sig.

Förflyttningen var egentligen bara temporär tills dess att man kunde anställa mer personal. I oktober 2019 blev den temporära stängningen förlängd till 30 januari 2020 – men nu har ett nytt besked kommit om äldreboendets framtid:

Gullvivan öppnar inte alls i år.

– Det behövs ett tiotal personer som arbetar dag och ytterligare en person på natten på Gullvivan. Vi har försökt att få tag i personal men detta har inte lyckats, säger Rickard Söderberg, ordförande i socialnämnden till Bohusläningen.

22 personer sökte tjänsterna

Socialförvaltningen har försökt att hitta ny personal, men misslyckats. Totalt har 22 personer sökt de annonserade tjänsterna på Gullvivan, men endast 13 som sökte hade formell utbildning, uppger Bohusläningen.

Det var dock endast fyra av dessa 13 som ansågs som anställningsbara av socialförvaltningen.

– Det var bland annat så att några av de med formell utbildning hade vissa brister när det gäller det svenska språket och svårigheter att få delegation, något man måste ha för att kunna ge medicin, säger Rickard Söderberg till Bohusläningen.

Svårigheter med bemanningen

Tre ur Gullvivans ursprungliga personal är är sjukskrivna av olika skäl, men även om dessa hade börjat arbeta är det inte nog för att driva äldreboendet igen.

Rekryteringsproblemen tros handla om det geografiska läget för äldreboendet och bristfällig kommunikation mellan socialförvaltningens medarbetare. 

– Det finns flera svårigheter när det gäller att bemanna Gullvivan, säger Ricard Söderberg till Bohusläningen.

Förvaltningen har även tagit reda på vad de äldre som behövde tvångsförflyttas från boendet tycker. Resultatet visar att fem personer vill bo kvar på sina nuvarande boenden, medan fyra vill flytta tillbaka till Gullvivan, skriver Bohusläningen.