Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Besked: Misstänkte mördaren är vuxen

Den misstänkte mördaren är vuxen menar kammaråklagare Linda Wiking.

Foto: Henrik Jansson

Alexandra Mezher, 22, mördades på HVB-hemmet.

Foto: Privat

Ynglingen som sitter häktad misstänkt för mordet på 22-åriga Alexandra Mezher på ett HBV-hem i Mölndal är vuxen – det menar kammaråklagare Linda Wiking som nyligen fått det skriftliga resultatet av den misstänkte mördarens kroppsundersökning.

– Det som står i beslutet är att han är fullpuberterad med avslutad könsutveckling, säger Linda Wiking.

Själv har den misstänkte gärningsmannen uppgett att han är 15 år, men redan under häktningsförhandlingarna i slutet av mars så var tingsrätten tydlig med att det rådde tvivel kring den verkliga åldern för den unge man som misstänks för mordet på Alexandra Mehzer i Mölndal den 25 januari.

– Åklagaren har gjort det sannolikt att NN är över 18 år, sa rådmannen Kerstin Ekstedt i samband med att häktningsförhandlingen avslutades.

"En vuxen person"

Under den förhandlingen så framförde kammaråklagare Linda Wiking de muntliga resultaten från de medicinska utredningarna rörande den mordmisstänktes ålder. Ett av besluten, det från en större medicinsk kroppsundersökning, har hon nyligen fått i skriftlig form.

– Det som står i beslutet är att han är fullpuberterad med avslutad könsutveckling. Han uppvisar sekundära könskaraktäristiska samt muskulär kroppskonstruktion och behåring, säger Linda Wiking.

I beslutet, som har tagits av en barnläkare, tas även hänsyn till att pubertetens inträde är individuell.

– Men det är en fullpuberterad kropp, sen kan man ju alltid ställa frågan "när har man det?". Men min bedömning är att jag har varit så objektiv jag kan vara genom att göra alla undersökningar jag kan göra. Och enligt min bedömning så är det här en vuxen person, säger Linda Wiking och fortsätter:

– Men det blir ju tingsrättens sak att bedöma sedan.

Allvarlig psykisk störning

Tingsrätten tar det för sannolikt att den mordmisstänkte är över 18 år, men för att fatta beslut i frågan behöver domstolen ta del av utredningarna.

– De kommer att få ta del av dem i samband med förhandlingarna. Vi börjar närma oss nu och jag ska ta ett samtal med advokaten om hur mycket tid han behöver för att gå igenom samtliga handlingar. Min förhoppning är att förhandlingarna ska starta någon gång i början av maj.

En höjning av den mordmisstänktes ålder har signifikant betydelse för en eventuell straffpåföljd. Samtidigt har en första rättspsykiatrisk undersökning visat att den mordmisstänkte troligen lider av en allvarlig psykisk störning och det kan leda till att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård vid en eventuell fällande dom.

"Svårt att bedöma"

Angående den mordmisstänktes ålder så har ynglingens advokat Claes Kennedy tidigare sagt till GT:

– Det är oerhört svårt att avgöra ålder när man är runt 18 år. Hon (Linda Wiking) får väl argumentera för sin sak, men min ståndpunkt är fortfarande den att han ska bedömas som underårig, det finns inget skäl att ändra det och det har även tingsrätten bedömt i den enda juridiska bedömningen som finns i frågan, säger Claes Kennedy.

Sedan tidigare har försvaret också påpekat att bland annat Barnläkarförbundet ifrågasatt användningen av åldersbestämningar.