En berusade polisman försökte under en ledig festkväll släppa in sin kompis på krogen genom en sidodörr. Foto: Ludvig ThunmanEn berusade polisman försökte under en ledig festkväll släppa in sin kompis på krogen genom en sidodörr. Foto: Ludvig Thunman

En berusade polisman försökte under en ledig festkväll släppa in sin kompis på krogen genom en sidodörr.

 Foto: Ludvig Thunman
Den berusade ledige polismannen släpptes av sina kolleger på fri fot vid centralstationen i Göteborg efter bråket med väktaren i juni 2015. Foto: Anders YlanderDen berusade ledige polismannen släpptes av sina kolleger på fri fot vid centralstationen i Göteborg efter bråket med väktaren i juni 2015. Foto: Anders Ylander
Den berusade ledige polismannen släpptes av sina kolleger på fri fot vid centralstationen i Göteborg efter bråket med väktaren i juni 2015.  Foto: Anders Ylander
Polisregionchef Klas Friberg i Region Väst har efter en internutredning nu lämnat över materialtet gällande polismannens agerande för prövning hos polisens personalansvarsnämnd. Foto: Henrik JanssonPolisregionchef Klas Friberg i Region Väst har efter en internutredning nu lämnat över materialtet gällande polismannens agerande för prövning hos polisens personalansvarsnämnd. Foto: Henrik Jansson
Polisregionchef Klas Friberg i Region Väst har efter en internutredning nu lämnat över materialtet gällande polismannens agerande för prövning hos polisens personalansvarsnämnd.  Foto: Henrik Jansson

Berusad polisman utreds efter festnatt

Publicerad

Den berusade polismannen försökte under en ledig festkväll släppa in sin kompis på krogen genom en sidodörr.

När han blev påkommen av en ordningsvakt tillkallades tjänstgörande poliser som omhändertog mannen - som då ska ha börjat ljuga om sin identitet.

Efter ett beslut signerat av regionpolischefen Klas Friberg ska mannens agerande nu prövas av polisens personalansvarsnämnd - som kan straffa honom med löneavdrag.

En festkväll i juni 2015 slutade med bråk för den ledige polismannen. Efter att han enligt en ordningsvakt försökte släppa in en kompis på en krog i centrala Göteborg via en sidodörr tillkallades polis.

Den ledige polismannen ska enligt väktaren efter händelsen ha ombetts att lämna krogen.

Den berusade mannen ska då ha krävt att vakten visade ett förordnande samtidigt som han själv berättade att han arbetar som polis.

När den ledige polismannen och hans kamrat trots det inte fick komma in på krogen uppger vakten att mannen ska ha skrikit att "Vänta bara tills polisen kommer, då ska du få se".

När polisen kom till platsen var det dock den ledige polismannen som fick följa med i polisbilen.

Enligt de tjänstgörande poliserna var deras ledige kollega uppenbart berusad.

Ljög om sin identitet

När de frågade mannen om hans identitet påstås han först ha ljugit och uppgett ett personnummer som tillhörde en kvinna.

Den ledige polismannen ska efter det ha försökt att gå från platsen vilket gjorde att hans kolleger kopplade ett grepp på honom.

Mannen kördes efter det till Centralstationen i Göteborg.

Under transporten ska den ledige polismannen ha krävt att få reda på de tjänstgörande polisernas tjänstnummer.

Kollegerna ska omkring samma tidpunkt ha fått fram en trolig identitet på den berusade mannen då ett samtal från honom en stund tidigare ska ha ringts in till polisens ledningscentral med uppmaning om att det skulle skickas en patrull till den aktuella restaurangen.

I polisbilen nekade dock den ledige polismannen till att han var personen som hans kolleger misstänkte att han var.

Vid Centralstationen ska de tjänstgörande poliserna ha släppt av sin kollega och sagt att han var fri att gå. Mannen ska i samma veva som han släpptes ha börjat banka på en ruta på polisbilen för att få sina kollegers patrullnummer - vilket han fick.

I samband med detta ska en av de tjänstgörande poliserna ha börjat backa polisfordonet - då det plötsligt hördes ett hårt slag på polisbilen.

Intill bilen satt då den ledige polismannen på marken och höll sig om sin fot. Han ska då också ha skrikit att han blivit påkörd. Något som gjorde att fler poliser tillkallades till platsen och slutligen gjorde att mannen uppgav rätt identitet.

Efter händelsen gjordes två anmälningar. Den ledige polismannen anmäldes för falsk tillgivelse då han påstod att hans kolleger medvetet backade över honom.

Poliserna vid platsen gjorde också en anmälan gällande misshandel för att utreda om mannen blivit påkörd.

Anmälningarna lades dock ner då åklagaren vid den särskilda åklagarkammaren, som utreder brott där poliser är inblandade, inte ansåg att det fanns anledning att misstänkta några brott.

"Riskerat allmänhetens förtroende"

Polisledningen i Region Väst har ändå valt att gå vidare med händelsen genom att starta en arbetsrättslig utredning.

I ett beslut signerat av bland andra regionpolischef Klas Friberg står det att det är klarlagt för polisen i Region Väst att den ledige polismannen "visat en påfallande brist på omdöme samt avsaknad av respekt för den ordningsvakt som ombad honom att lämna restaurangen samt de polismän som i tjänst gjorde ingripandet mot honom."

I beslutet står det också att polismannen genom sitt uppträdande riskerat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för den polisära verksamheten.

Ärendet har nu lämnats över till polisens personalansvarsnämnd. Den aktuella polismannen riskerar disciplinära påföljder i form av löneavdrag.

Mannen har tidigare utretts för misstankar om brott och därför blivit omplacerad inom polisens organisation.

Den ledige polismannen har i en internutredning sagt att hans kolleger som omhändertog honom inte talar sanning om den aktuella kvällen.

GT har sökt regionpolischef Klas Friberg och andra inblandade polischefer för en kommentar.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER