Bert Karlsson har begärt ett möte på regeringskansliet där han ska diskutera kostnaden för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Cornelia NordströmBert Karlsson har begärt ett möte på regeringskansliet där han ska diskutera kostnaden för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Cornelia Nordström
Bert Karlsson har begärt ett möte på regeringskansliet där han ska diskutera kostnaden för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Cornelia Nordström
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommer inte närvara på mötet, enligt hans pressekreterare. Foto: Henrik JanssonJustitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommer inte närvara på mötet, enligt hans pressekreterare. Foto: Henrik Jansson
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommer inte närvara på mötet, enligt hans pressekreterare. Foto: Henrik Jansson
Tidigare i år skrev vi om Samira Ibrahim, 45, och barnen Daria, 12, och Mizgin, 10, på boendet på Stora Ekeberg i Skara, efter att ha flytt när IS tågade in i Kobane. Foto: Henrik JanssonTidigare i år skrev vi om Samira Ibrahim, 45, och barnen Daria, 12, och Mizgin, 10, på boendet på Stora Ekeberg i Skara, efter att ha flytt när IS tågade in i Kobane. Foto: Henrik Jansson
Tidigare i år skrev vi om Samira Ibrahim, 45, och barnen Daria, 12, och Mizgin, 10, på boendet på Stora Ekeberg i Skara, efter att ha flytt när IS tågade in i Kobane. Foto: Henrik Jansson

Berts plan: Att halvera kostnad för flyktingar

Publicerad

Nu ska Bert Karlsson styra upp flyktingkostnaderna – på regeringsnivå.

Han har begärt ett möte på regeringskansliet som kommer att äga rum i början av januari.

– Om de lyssnar på mig så kan de halvera kostnaderna för de ensamkommande barnen, säger Bert Karlsson.

Enligt entreprenören Bert Karlsson så vore det busenkelt att halvera kostnaderna för ensamkommande ungdomar och barn från 40 miljarder kronor till 20 miljarder.

– Det behövs bara offentlig upphandling för ensamkommande barn, säger han.

Han har länge argumenterat för just det förslaget – bland annat tar han upp det i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Nu är han fast besluten om att få Sveriges beslutfattare att lyssna.

– Jag har ett möte inbokat där jag ska diskutera de här frågorna. Jag kommer att möta regeringens underställda män som arbetar med de här frågorna, säger Bert Karlsson.

"Så urbota dumt"

Hans fasta övertygelse är att regeringen måste agera nu.

– Vi vill egentligen samma sak. De måste göra det här, för det de gör just nu i Sverige är så urbota dumt att det inte finns på kartan, säger han och fortsätter:

– Jag ska tala om för dem hur man kan sänka kostnaderna med 20 miljarder. Det skulle kunna göras i morgon bara genom att införa offentlig upphandling i stället för de värdelösa kommunala upphandlingar som finns i dag.

"Har bett om ett möte"

Från regeringshåll bekräftar man Bert Karlssons möte.

– Bert Karlsson har bett om ett möte och det kommer han att ha med politiska tjänstemän nu i början av januari, säger Tora Heckscher, pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Enligt henne kommer dock justitie- och migrationsministern själv inte närvara på mötet.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER