Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berts nya satsning
– på flyktingbarn

Bert Karlsson förbereder en satsning på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Robin Aron
Samtidigt delar han kritik mot hur boendena hanteras idag. – – Det är sjukt. Fastighetsägare har trissat upp det med kartellbildningar i storstäderna och tar 70 000 kronor i månaden för en lägenhet på 20 kvadrat, säger han. Foto: Anna Svanberg
Hanöhus, med hotell och konferensanläggning, längst ut på Listerlandet i Blekinge öppnades sommaren 2014 för 350 asylsökande. Foto: Yngve Andersson

Nu förbereder Bert Karlsson, 70, en satsning på boenden för ensamkommande barn.

Han räknar med att kunna erbjuda cirka 700 platser för barnen – och skräder inte orden om sina konkurrenter:

– Riskkapitalister som bara vill tjäna pengar och skiter i verksamheten, säger entreprenören till GT.

Sedan Bert Karlsson började öppna asylboenden har hans bolag, Jokarjo, vuxit till giganten i branschen med en omsättning på mellan 250 och 300 miljoner kronor förra året, enligt Dagens Nyheter.

Nu satsar han för att dominera marknaden på boenden för ensamkommande barn.

– Jag har 20 anläggningar med mellan 600 och 700 platser som står redo i hela Sverige. Vi kommer att gå ut till alla kommuner med vårt erbjudande och drar i gång så fort vi får tillstånd. Men vi skulle kunna öppna redan i morgon, säger Bert Karlsson, som riktar kraftig kritik mot hur boendena hanteras i dag.

– Det är sjukt. Fastighetsägare har trissat upp det med kartellbildningar i storstäderna och tar 70 000 kronor i månaden för en lägenhet på 20 kvadrat.

Kan sänka kostnaderna

GT avslöjade i början av maj hur bolaget Steget vidare hyrde ut slitna utslussningslägenheter på 20 kvadratmeter till flyktingungdomar – för 46 500 kronor i månaden till Mölndals kommun.

Bert Karlsson menar nu att han kommer kunna sänka kostnaderna för ensamkommande barn rejält.

– Jag ska gå under schablonersättningen och siktar på 1 800 kronor per barn och dygn.

Migrationsverkets schablonersättning till kommunerna ligger på 1 600 kronor per barn och dygn – men om platserna redan är belagda får kommunerna 1 900 kronor.

Bert Karlsson säger sig vilja ha boenden som fungerar som folkhögskolor. De ensamkommande barnen ska lära sig svenska och förberedas för yrkeslivet med hjälp av praktikplatser.

"Inte mer än vinstmarginal"

Han planerar även för olika teman på boendena, som musik och idrott, och ska ha knutit upp både musiker och idrottsprofiler till projekten.

Vad räknar du med att tjäna på de nya boendena?

– Jag räknar inte med mer än en vinstmarginal på sex-sju procent.

Vård- och omsorgsjätten Attendo, som ägs av riskkapitalbolaget IK Investment Partners, driver 24 olika boenden för ensamkommande barn och ungdomar.

– Från Attendos sida ser vi det enbart som positivt att fler vill hjälpa till och öppna boenden för ensamkommande ungdomar. För vi vet ju att det finns en väldigt stor press på många kommuner just nu. Vi har själva ett stort tryck på våra verksamheter, säger Charlotte Näsström Morén, presschef för Attendo.

Vad säger du om Bert Karlssons kritik mot riskkapitalbolag?

– Vi, precis som Bert Karlsson, tjänar naturligtvis pengar på det här. Det är det som får alla verksamheter att gå runt. Men att han menar att vi skulle ge oss in på det här enbart för att tjäna pengar – det får stå för honom. Vi har ju jobbat i den här branschen i väldigt många fler år än vad han har gjort, säger Charlotte Näsström Morén.

400 barn förra veckan

Migrationsverket har sedan tidigare berättat att antalet barn och ungdomar som sökte asyl i Sverige var rekordmånga under första halvåret: 4 546 stycken.

– Bara i förra veckan kom 400 barn. De flesta från Syrien, Afghanistan och Eritrea. De flesta platserna är belagda. Vi håller nu på med en ny prognos över hur många som väntas och den kommer presenteras för regeringen under nästa vecka, säger Linus Lindqvist, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Han vill inte kommentera Bert Karlssons nya storsatsning.

– Det är kommunerna som står för mottagandet av ensamkommande barn. Vi prövar bara om det finns skäl för asyl och anvisar dem sedan till kommunerna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!