Nytt samarbete. Bert Karlsson driver ett flyktingimperium och är enligt Migrationsverket störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna. Tillsammans med Lars Lindfors, chef för Akelius Sverige, driver de nu Cape East i Haparanda.. Foto: sven lindwall Foto: Sven LindwallNytt samarbete. Bert Karlsson driver ett flyktingimperium och är enligt Migrationsverket störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna. Tillsammans med Lars Lindfors, chef för Akelius Sverige, driver de nu Cape East i Haparanda.. Foto: sven lindwall Foto: Sven Lindwall
Nytt samarbete. Bert Karlsson driver ett flyktingimperium och är enligt Migrationsverket störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna. Tillsammans med Lars Lindfors, chef för Akelius Sverige, driver de nu Cape East i Haparanda.. Foto: sven lindwall Foto: Sven Lindwall
Roger Akelius, 69, är en av Sveriges rikaste personer.Roger Akelius, 69, är en av Sveriges rikaste personer.
Roger Akelius, 69, är en av Sveriges rikaste personer.

Berts nya partner: Mångmiljardären

Publicerad

Nu ger sig mångmiljardären Roger Akelius in i flyktingbranschen - tillsammans med den före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Tillsammans storsatsar de i jätteanläggningen "Cape East" i Haparanda med plats för 500 flyktingar.

"Grattis Bert vi kör" skriver Akelius i ett mejl som GT tagit del av.

GT kan nu avslöja att en av Sveriges rikaste män, fastighetsmiljardären Roger Akelius, ger sig in i flyktingbranschen - tillsammans med Bert Karlsson.

Akelius fastighetsbolag Akelius fastigheter köpte 2010 Konferenshotellet Cape East i Haparanda.

Hotellet har 145 rum och 7 konferensrum - och har enligt Akelius världens största bastu. Det är denna anläggning som de två affärsmännen nu tänker använda som flyktingförläggning.

GT har fått ta del av mejlväxlingen mellan Roger Akelius och Bert Karlsson. Så här skriver Akelius:

“Grattis Bert vi kör".

Han skriver vidare till sin nya kollega:

"Du är Sverigebäst på att hjälpa flyktingar och Akelius på hyresbostäder. Du får ordna så att flyktingar får förmånen att bo på hotell, inte så att andra gäster får bo på en flyktingförläggning".

Förmögenhet på 11 miljarder

Roger Akelius, 69, är dataprogrammeraren som blev skatteguru.

På 90-talet startade han Akelius fastigheter och bolaget har i dag tillgångar på nästan 50 miljarder kronor - och ett eget kapital på 20 miljarder kronor enligt det senaste bokslutet.

Akelius är numera boende på Bahamas och enligt tidningen Veckans Affärers miljardärslista så återfinns han som den 16:e rikaste personen i Sverige med en förmögenhet på 11 miljarder kronor.

I ett mejl till GT skriver Roger Akelius:

"Bert kontaktade Akelius för att kunna ta emot folk i nöd. Jag kontrollerade hur hans anläggningar sköts. Inga problem. Allt är seriöst och med omtanke".

Bert Karlsson är lyrisk över samarbetet och har även köpt aktier i Roger Akelius bolag:

- Det här är toppen och jag har köpt aktier i Akelius för flera miljoner kronor. Jag köpte så mycket som jag bara fick, säger Karlsson.

Kan omsätta 54,7 miljoner

Enligt Migrationsverket är Bert Karlsson i dag störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna och har kontrakt med Migrationsverket på 2 764 flyktingplatser. Via sina barns bolag - Jokarjo AB - fakturerar han Migrationsverket 829 000 kronor per dag.

Enligt egen utsago står Bert Karlsson nu beredd med totalt över 50 flyktingförläggningar. Och i den nya anläggningen ryms enligt Karlsson 500 flyktingar. Skulle Jokarjo få alla platser uthyrda skulle anläggningen omsätta 54,7 miljoner kronor per år - eller motsvarande 150 000 kronor per dag.

Men enligt Akelius handlar inte allt om pengar. Han skriver vidare i sitt mejlsvar till GT:

"Våra nya svenskar vänner behöver vänner. Låt oss tillsammans göra Haparanda och Cape East till Sveriges bästa mottagande av människor i tillfällig nöd".

Vidare lovar Akelius att utrusta alla rum i den nya anläggningen med Ipads och tillhörande Skype konton för att underlätta för flyktingar att kontakta överlevande släktingar i sina hemländer.

 

Följ GT på Facebook för de senaste nyheterna från Västsverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER