Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Berts nya partner: Mångmiljardären

Nytt samarbete. Bert Karlsson driver ett flyktingimperium och är enligt Migrationsverket störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna. Tillsammans med Lars Lindfors, chef för Akelius Sverige, driver de nu Cape East i Haparanda.. Foto: sven lindwall Foto: Sven Lindwall
Roger Akelius, 69, är en av Sveriges rikaste personer.

Nu ger sig mångmiljardären Roger Akelius in i flyktingbranschen - tillsammans med den före detta skivbolagsdirektören Bert Karlsson.

Tillsammans storsatsar de i jätteanläggningen "Cape East" i Haparanda med plats för 500 flyktingar.

"Grattis Bert vi kör" skriver Akelius i ett mejl som GT tagit del av.

FAKTA

Tillsammans driver Akelius och Karlsson nu Cape East i Haparanda - med plats för 500 flyktingar.

Om anläggningen fulltecknas kommer den att omsätta 150 000 kronor per dag, baserat på intäkter på 300 kronor per flykting och dag.

Roger Akelius, 69, fastighetsmiljardär och god för 11 miljarder kronor.

Akelius är enligt Veckans Affärer 16:e rikaste personen i Sverige.

Bor: Bahamas i Västindien.

GT kan nu avslöja att en av Sveriges rikaste män, fastighetsmiljardären Roger Akelius, ger sig in i flyktingbranschen - tillsammans med Bert Karlsson.

Akelius fastighetsbolag Akelius fastigheter köpte 2010 Konferenshotellet Cape East i Haparanda.

Hotellet har 145 rum och 7 konferensrum - och har enligt Akelius världens största bastu. Det är denna anläggning som de två affärsmännen nu tänker använda som flyktingförläggning.

GT har fått ta del av mejlväxlingen mellan Roger Akelius och Bert Karlsson. Så här skriver Akelius:

“Grattis Bert vi kör".

Han skriver vidare till sin nya kollega:

"Du är Sverigebäst på att hjälpa flyktingar och Akelius på hyresbostäder. Du får ordna så att flyktingar får förmånen att bo på hotell, inte så att andra gäster får bo på en flyktingförläggning".

Förmögenhet på 11 miljarder

Roger Akelius, 69, är dataprogrammeraren som blev skatteguru.

På 90-talet startade han Akelius fastigheter och bolaget har i dag tillgångar på nästan 50 miljarder kronor - och ett eget kapital på 20 miljarder kronor enligt det senaste bokslutet.

Akelius är numera boende på Bahamas och enligt tidningen Veckans Affärers miljardärslista så återfinns han som den 16:e rikaste personen i Sverige med en förmögenhet på 11 miljarder kronor.

I ett mejl till GT skriver Roger Akelius:

"Bert kontaktade Akelius för att kunna ta emot folk i nöd. Jag kontrollerade hur hans anläggningar sköts. Inga problem. Allt är seriöst och med omtanke".

Bert Karlsson är lyrisk över samarbetet och har även köpt aktier i Roger Akelius bolag:

- Det här är toppen och jag har köpt aktier i Akelius för flera miljoner kronor. Jag köpte så mycket som jag bara fick, säger Karlsson.

Kan omsätta 54,7 miljoner

Enligt Migrationsverket är Bert Karlsson i dag störst på tillfälliga flyktingboenden bland de privata aktörerna och har kontrakt med Migrationsverket på 2 764 flyktingplatser. Via sina barns bolag - Jokarjo AB - fakturerar han Migrationsverket 829 000 kronor per dag.

Enligt egen utsago står Bert Karlsson nu beredd med totalt över 50 flyktingförläggningar. Och i den nya anläggningen ryms enligt Karlsson 500 flyktingar. Skulle Jokarjo få alla platser uthyrda skulle anläggningen omsätta 54,7 miljoner kronor per år - eller motsvarande 150 000 kronor per dag.

Men enligt Akelius handlar inte allt om pengar. Han skriver vidare i sitt mejlsvar till GT:

"Våra nya svenskar vänner behöver vänner. Låt oss tillsammans göra Haparanda och Cape East till Sveriges bästa mottagande av människor i tillfällig nöd".

Vidare lovar Akelius att utrusta alla rum i den nya anläggningen med Ipads och tillhörande Skype konton för att underlätta för flyktingar att kontakta överlevande släktingar i sina hemländer.

 

Följ GT på Facebook för de senaste nyheterna från Västsverige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!