Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berts miljonbråk med Livets ord

"ÅT HELVETE". Bert Karlsson berättar att han bad Krokshall AB att fara åt helvete.
Foto: ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN
RIBBINGEBÄCK. Fastigheten som dispyten mellan Bert Karlsson och Livets Ords fastighetsbolag handlar om. Bert Karlsson menar att Krokshall bröt mot samarbetsavtalet.

Flyktingdirektören Bert Karlsson och frikyrkoförsamlingen Livets ord jobbade tillsammans och tjänade miljontals kronor - på flyktingar.

Nu är samarbetet brutet och en infekterad strid har uppstått.

– Jag bad dem fara åt helvete, säger Bert Karlsson.

– Han hotade oss med advokat, skrek och gormade och bedrev telefonterror, säger Per-Olof Eurell, styrelseordförande i Livets Ords fastighetsbolag Krokshall AB.

Jokarjo AB

Omsättning 2015: 350-380 miljoner kronor (uppgifter från Migrationsverket om hur mycket Jokarjo fakturerat under 2015. Bokslut ännu inte klart).

Koncernvinster under 2014 (efter finansnetto): drygt 30 miljoner kronor.

Krokshall AB

Ägs av Livets ord. Omsättning 2015: 13,8 miljoner kronor. Vinst efter finansnetto: 7,3 miljoner kronor som via koncernbidrag slussas vidare till Stiftelsen Livets ord.

Bert Karlsson och Livets ord inledde 2014 ett samarbete om att bedriva ett flyktingboende i Livets ords fastighet Ribbingebäck, några mil utanför Uppsala.

Två avtal ett samarbetsavtal och ett hyresavtal - skrevs mellan Bert Karlssons bolag Jokarjo AB och Livets Ords fastighetsbolag Krokshall AB.

Enligt avtalen skulle Jokarjo hyra fastigheten av Krokshall och sen sköta driften med 200 asylsökande.

En bra affär för båda parter där Livets ord fick hyresintäkter på drygt sju miljoner kronor per år och Jokarjo på motsvarande 15,8 miljoner kronor.

"Bad dem fara åt helvete"

Men i juni/juli 2015 fick Jokarjo ingen tilldelning av asylsökande från Migrationsverket i Uppsalaområdet på grund av en miss i sinansökan.

Jokarjo säger då upp sitt hyresavtal med Krokshall, men kvar finns samarbetsavtalet.

Jokarjo fick dock någon månad senare ett positivt tilldelningsbeslut från Migrationsverket och ville skriva ett nytt hyresavtal, men då väljer Krokshall att i stället skriva ett avtal med asylbolaget Carewell AB.

Det fick Bert Karlsson att bli rosenrasande:

– Hur fan kunde de bara strunta i vårt samarbetsavtal. Jag bad dem fara åt helvete, säger han.

Men på Livets ords fastighetsbolag är man av en annan uppfattning.

– Bert Karlsson hotade oss med advokat, han skrek och gormade och han sa ord som jag inte ens vill återge när jag förklarade att vi tittade efter andra hyresgäster.

– Han bedrev dessutom telefonterror. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv i näringslivet, säger Per-Olof Eurell, 56, som både är medlem i Livets ord och är Krokshalls styrelseordförande.

Eurell säger också att samarbetsavtalet och hyresavtalet var sammanlänkande.

– Vi sa upp samarbetsavtalet och valde en annan hyresgäst som ville vara med och ta lite risker. Bert Karlssons avtal var dessutom väldigt luddiga, säger han.

"Utnyttjar sitt kändisskap"

När avtalet med Jokarjo skrevs 2014 var även Livets ords förre vd, Jonathan Ekman, 38, son till grundaren Ulf Ekman, 65, - med i förhandlingen.

Han tycker att Bert Karlsson var en bra samarbetspartner.

– Jag och Bert hade ett jättebra samarbete och även om jag slutade innan det nya avtalet skulle skrivas försökte jag jämka mellan Livets ord och Jokarjo. Men då hade de hittat en annan hyresgäst och var det försent, säger Jonathan Ekman.

Bert Karlsson säger att han nu förlorat miljontals kronor på grund av Livets ords agerande och att han inte ens fått tillbaka sina inventarier.

– Vinstmässigt rör det sig om cirka tre miljoner kronor, säger han.

Men på Krokshall är man nöjd.

– Vi la oss inte platt bara för att han hotar med advokat och utnyttjar sitt kändisskap. Vi har inte gjort något fel.

Kommer ni någonsin samarbeta mer med Bert Karlsson?

– Absolut inte, säger Eurell.

Bert Karlsson:

– Jag har haft en mycket god relation med familjen Ekman i 30 år. Det blev säkert några hårda ord men hela affären var otroligt dåligt hanterat av Krokshalls ledning.


Följ GT på Facebook för de senaste nyheterna