"Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt", säger Bert Karlsson till NLT. Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN"Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt", säger Bert Karlsson till NLT. Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
"Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt", säger Bert Karlsson till NLT. Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
Foto: / MIGRATIONSVERKETFoto: / MIGRATIONSVERKET
 Foto: / MIGRATIONSVERKET

Berts hot – tänker kräva 29 miljoner

Publicerad

Bert Karlssons bolag Jokarjo förbereder att stämma Migrationsverket på 29 miljoner kronor. 

Bland annat gäller stämningen ingångna avtal som Karlsson menar har brutits, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

– Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt, säger Bert Karlsson till tidningen.  

Bolaget Jokarjo AB är en av de största vinnarna på flyktingvågen till Sverige och tjänar pengar på allt ifrån boenden till maten.

Nu förbereder bolagets vd, Bert Karlsson, att stämma Migrationsverket på 29 miljoner. 

NLT har tidigare rapporterat att Bert Karlson planerade att stämma Migrationsverket på 18,5 miljoner, men när GT når Bert Karlsson säger han att summan landat på 29 miljoner.

– Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva driva det så här långt. Men det finns inget alternativ när de vägrar betala, säger Bert Karlsson till NLT.

Vägrat att betala

Det handlar dels om ensamkommande barn och ungdomar som fått en kommunplacering och därefter placerats på någon av bolagets anläggningar. Skara, och två ytterligare kommuner har vägrat att betala och hänvisar till att de inte har haft avtal med Jokarjo, enligt Bert Karlsson, skriver NLT.

Stämningen handlar också om Stora Ekeberg där Migrationsverket gjort fel i en upphandling och gått emot sitt eget regelverk, enligt Bert Karlsson, och valt ett dyrare boende trots att Jokarjo ska ha varit billigast, skriver tidningen.

– De skiter i sina egna regelverk. De har gjort upphandlingar dyrare och kringgått det hela. Varför har de annars en rankning? Den har de ju för att sätta en prislapp. Den som är billigast ska ha upphandlingen. Men det har de struntat i, säger Bert Karlsson till Expressen/GT.

Bert Karlsson: "Det finns inga kryphål"

Den tredje delen i stämningen rör Jokarjos flyktingboende i Åsele. Ett avtal hade skrivits med Migrationsverket för 400 platser under sex månader, men det var aldrig någon som flyttade in, enligt NLT.

– Det finns inga kryphål i de avtal som skrivits. Migrationsverket kan aldrig komma ifrån det här, säger Bert Karlsson till NLT.

Expressen/GT har sökt Migrationsverket för en kommentar.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER