Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berts bolag tvingas betala 1,2 miljoner till Livets ord

Bert Karlssons bolag ska betala 1,2 miljoner till Livets ords fastighetsbolag.Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Arkivbild Livets ord.Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT

Den mångåriga tvisten mellan Bert Karlssons asylbolag Jokarjo AB och Livets ords fastighetsbolag är över.

Jokarjo ska nu betala 1,2 miljoner kronor plus ränta, slår Skaraborgs tingsrätt fast.

– Det är sånt som händer, säger Bert Karlsson.

För drygt två år sedan kunde vi berätta att Livets ords fastighetsbolag Krokshall stämt Bert Karlssons bolag på över en miljon.

Tvisten har sin grund i ett hyresavtal från 2014 mellan de tidigare samarbetsparterna. Avtalet gällde Ribbingebäcks gård nära Uppsala. Krokshall hyrde ut gården till Jokarjo som skulle bedriva flyktingverksamhet där. Men Jokaro fick inget så kallat tilldelningsbeslut av Migrationsverket och avtalet sades upp.

Karlssons bolag slängdes alltså ut och krävdes senare på miljonbeloppet eftersom Krokshall ansåg att lokalerna inte återställts korrekt. Ett konkurrerande bolag fick i stället hyra gården.

– Vi har inte fått tillbaka våra inventarier. Ändå kräver de oss på pengar, det är fullständigt sanslöst, sa Bert Karlsson då och intygade att han inte kände minsta oro.

1,2 miljoner kronor

Bert Karlsson har tidigare kallat stämningen för ”fullständigt sanslöst”.Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN

Men nu har Skaraborgs tingsrätt alltså huvudsakligen dömt till Livets ords fördel. Jokarjo ska betala drygt 1,2 miljoner kronor plus ränta, vilket NLT tidigare rapporterat om. I summan ingår bland annat återställningsersättningen, bara den på drygt 800 000 kronor, och rättegångskostnaderna.

Bert Karlsson verkar dock ta det hela med ro.

– Det är sånt som händer. Vi har vunnit annat (andra tvister, reds. anm).

– Jag tycker att det är väldigt bra att det prövas, att se vad som är rätt och rimligt i sådana här sammanhang.

Däremot frias Jokarjo från pengakravet att betala en städning till en kostnad av nära 270 000 kronor.

Stora asylvinster

Vi har tidigare kunnat visa hur Jokarjo AB under 2017 fakturerade Migrationsverket – och skattebetalarna – drygt 224 miljoner kronor. En stor del av mångmiljonvinsterna gick till aktieutdelningar till Bert Karlsson barn Joakim och Johanna som båda är ägare och sitter i styrelsen.

Mellan 2014, då Jokarjo började sin flyktingverksamhet, och 2017 skickade familjen Karlsson fakturor till skattebetalarna på 1,6 miljarder kronor.