Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bertil, 79, föll offer
för växlingstricket

Bertil Gren, 79, hade besökt sjukhuset i Jönköping när han föll offer för växlingsbedragarens fingerfärdiga brott.Foto: Johanna Svensson/Jönköpings-Posten
Växlingsbedragarna säger att de vill växla pengar – sedan stjäl de hela plånbokens innehåll utan att offret märker något. OBS: Bilden är arrangerad.Foto: Jan Wiriden

Bertil Gren, 79, hade besökt sjukhuset Ryhov i Jönköping när en man kom fram och ville växla pengar.

När Bertil letade efter en femma började mannen rycka i hans plånbok – sekunder senare var hans plånbok tömd, vilket Jönköpings-Posten skrivit om.

– Hur i hela fridens namn han kom åt sedlarna förstår jag inte. Han gick väl på mig för att jag har käpp och inte hade möjlighet att springa efter honom, säger Bertil.

Onsdagens sjukhusbesök slutade riktigt illa för Bertil Gren, 79. Han är en av många äldre som drabbats av växlingsbedragarna under den senaste tiden.

– Jag hade varit på ögonavdelningen på lasarettet och utanför så finns det en trappnedgång till parkeringen, men jag har lite svårt att gå och ställe mig att vänta på hissen, berättar han.

Samtidigt som han väntade på hissen kom en man fram till honom och höll fram fem enkronor som ha sa at han ville växla till en femma.

"Låt bli plånboken"

– Man vill ju hjälpa till så jag sa att jag inte trodde att jag hade någon femma, men tänkte se efter i alla fall. Då sa han "jag tittar" och började dra i plånboken.

Då förstod Bertil Gren att mannen knappast hade några ärliga avsikter. Han vägrade släppa plånboken även om mannen var ihärdig.

– Jag sa till honom att "låt bli plånboken" och till slut gick han. Det handlade bara om sekunder, men han lyckades tydligen få med sig mina pengar ändå.

Trots att Bertil Gren inte släppte taget om plånboken hade mannen och hans flinka fingrar lyckats tömma sedelfacket. Mellan 800 och 900 kronor var försvunna. Men när Bertil upptäckte det var mannen redan långt borta.

– Och jag kunde ju inte springa ikapp honom, jag har käpp och har lite svårt att gå. Det är ju ganska typiskt ändå, han hade säkert tittat ut mig just därför.

Slår till mot äldre personer

Han berättar att han till en början "skämdes så in i norden" då han gått på växlingstricket.

– Jag var arg på mig själv, men sen när jag ringde polisen så skickade de ut folk direkt. De gör tydligen så när de här människorna slår till vid sjukhus och ger sig på äldre personer.

Nu vill han varna andra.

– Jag hoppas att så många som möjligt får min varning. Jag ville bara vara snäll, men så slutade det så här. Jag var en av de som sa att "det händer inte mig", men de här personerna är riktigt skickliga, säger Bertil Gren som fört berättade om brottet för Jönköpings-Posten.