Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bert vill öppna 20 nya asylboenden i Sverige

Bert Karlsson vill bygga 20 nya asylboenden. Ett av dem ska ligga i Falkenberg.
Foto: Johan Främst
Bert Karlssons verksamhet fick tidigare i år skarp kritik från Jonas Sjöstedt.
Foto: Dragan Mitrovic

Bert Karlsson fortsätter sin storsatsning. Nu vill han utöka sitt asylimperium med 20 nya anläggningar.

Målet är en omsättning på en miljard kronor.

– Jag kallar det "asylmottagningens Ikea". Det ska vara bra kvalitet och lågt pris, säger Bert Karlsson.

Skarabert driver sedan tidigare 20 asylboenden runtom i Sverige. Bert Karlsson har nu ansökt hos Migrationsverket om att få öppna 20 nya boenden genom bolaget Jokarjo. Ett av dem är tänkt att ligga i Falkenbergs kommun, där det kommer att finnas 200 platser.

Bert Karlssons affärsidé bygger på att omvandla hotell- och konferensanläggningar till asylboenden.

– Vi får så mycket erbjudanden – jag jagar inte själv, de hör av sig till mig, säger han och fortsätter:

– Jag jobbar för de här hotell- och konferensanläggningar och ser till att de får ekonomi i det. Det ena efter det andra går åt skogen och det här är en räddning för dem. Anläggningarnas död är mitt bröd.

Målet: en miljard kronor

Under det första halvåret omsatte Bert Karlssons boenden 37 miljoner kronor, vilket GT tidigare skrivit om. Enligt hans beräkningar skulle det innebära en vinst på mellan två och fyra miljoner för perioden.

Målet är att omsätta omkring en miljard kronor om året i det växande asylimperiet.

– Hittills har vi mest lagt ut pengar för att vi har investerat så mycket i det. Men vi hoppas att det ska gå plus, säger Bert Karlsson.

Han förklarar att de nya asylboendena kan stå klara på tre dagar. Men när boendena kan startas upp är oklart. Det beror på Migrationsverket som först måste meddela ett tilldelningsbeslut.

– Det öppnar pö om pö. Nyligen öppnade vi i Strängnäs och i Uppsala. Det står flera på tur, i bland annat Stenungsund och Mariestad. Vi har en organisation som klarar det här.

Bert Karlssons asylboenden har i nuläget knappt 200 anställda och planen är att sysselsätta ytterligare 150 med de nya boendena.

Behovet är stort

Migrationsverket kräver bland annat att företag som startar asylboenden har en stabil ekonomi och kan driva verksamheten professionellt.

– Vi utgår från det anbud som inkommer och den fastigheten, och ser i fall man lever upp till de krav som ställs. Att det är Bert Karlsson som står bakom spelar ingen roll. Uppfyller man kraven som ställs kan man bli aktuell för att skriva avtal, säger Guna Graufelds, informatör på Migrationsverket.

Behovet av boendeplatser är stort.

– Överlag ska det bara bo asylsökande som väntar på beslut och därefter en kommunplats. Men det kan också förekomma att det är folk som nyligen beviljats uppehållstillstånd och som fortfarande är kvar, säger Guna Graufelds.