Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bert tjänar miljoner på sina flyktingboenden

MÅNGSYSSLARE. Den förre schlagerprofilen och politikern Bert Karlsson hinner förstås med lite jobb under semestern i sommarhuset i Grebbestad.
Foto: Dragan Mitrovic
En av toaletterna i Stora Ekeberg.
Tvättstugan i Stora Ekeberg.
Köket i Stora Ekeberg.

GREBBESTAD. För 20 år sedan ville han kasta ut kosovoalbaner.

Inom kort kan han ha 33 flyktingboenden.

Bert Karlssons asylimperium sträcker sig från Skåne till Norrbotten och på årets faktura till Migrationsverket står det 37 miljoner kronor.

På gräsmattan glider den ljudlösa gräsklipparen runt. Poolen är tom denna molniga dag. Barnbarnen är ute och leker medan Bert Karlsson sköter arbetet med sina asylboenden från köksbordet i sommarhuset.

Han lutar sig nöjt mot stolsryggen och hänger huvudet bakåt.

I år har mångsysslaren Bert Karlsson gått från att driva tre asylboenden till nio. I början av 90-talet var han på väg in i samma bransch, men hans politiska karriär satte stopp för expansionsplanerna.

1991 bildade han och Ian Wachtmeister det högerpopulistiska Ny demokrati som vann mandat i riksdagen. Partiet satte en invandrarfientlig ton och ville införa en restriktiv asylpolitik.

"Blir en hel del pengar"

Sedan dess har åren gått. Nu är det 2014 och i slutet av månaden lämnar Bert Karlsson in ansökningar till Migrationsverket gällande totalt 33 anläggningar.

Genom bolaget Jokarjo uppgår årets fakturering till Migrationsverket till drygt 37 miljoner kronor.

Tre asylboenden i fjol gav en omsättning på 50 miljoner kronor. En snabb överslagsräkning borde alltså ge en omsättning på över en halv miljard kronor om han får tillstånd att driva 33 boenden.

- Det är klart att det blir en hel del pengar. Men det är inte för pengarna jag gör det. Det är utmaningen som driver mig.

Gör miljoner i vinst

Bert Karlsson tar cirka 300 kronor per flykting och natt. Enligt en källa till Expressen kan han göra så mycket som 40 procent i vinst på vissa anläggningar.

Bert Karlsson själv hävdar att vinsten snarare ligger på mellan 5 och 10 procent.

Det innebär att han hittills i år har gjort en vinst på mellan två och fyra miljoner kronor.

Varje anläggning tar emot 200 flyktingar i snitt. Vissa tar fler, som Stora Ekeberg, utanför Skara.

Det är ett av två asylboenden som Bert Karlsson äger. Resten hyr han. Bert Karlsson omnämner gärna sina asylboenden som "lyxhotell", men flyktingar som bor på Stora Ekeberg vittnar om en annan miljö.

"Hjälp oss"

Siba Husein Alhawari, hennes man, och tre döttrar är desperata. De anlände till Skara från Syrien för två månader sedan och vill komma bort från anläggningen så snabbt som möjligt.

- Snälla, hjälp oss. Vi har utslag från vägglöss och maten är dålig. Vi vill flytta till eget boende, säger hon.

I maj flydde Omar Alsayed, tillsammans med sin fru och tvååriga son, undan kriget i Syrien. De kom till Stora Ekeberg.

Han berättar om bråk i matsalen och på toaletterna på grund av konstanta köer.

- Det är hemskt där. Toaletterna är trasiga och på många dörrar finns inga fungerande lås. Vi påpekade alla trasiga saker men ingen tog tag i det, säger han.

"Får aldrig bukt med lössen"

Bert Karlsson suckar hemma i sommarhuset.

- Vem vill bo på en flyktingförläggning? Det vill väl ingen. Vägglössen får vi aldrig bukt med. Det spelar ingen roll hur många gånger vi ringer Anticimex för det kommer hela tiden nya. Lössen finns i deras väskor och kläder som de tar med sig.

Vittnesmål om trasiga toaletter och smutsiga utrymmen förklarar han som sabotage.

- Ett fåtal personer vandaliserar. Jag har en anställd som bara ägnar sig åt att reparera saker varje dag på Stora Ekeberg.

Kritiken mot Bert Karlsson och övriga privata aktörer har varit stor. Migrationsverket menar att det fyra gånger dyrare att betala privata aktörer för flyktingboende.

Men behovet är stort. I år beräknar Migrationsverket att drygt 60 000 flyktingar kommer till Sverige, en siffra som troligtvis skrivs upp i en ny prognos som kommer snart, enligt Magnus Skarbo, presstalesperson:

- Vi har ett behov av att alla samhällsaktörer hjälps åt och samarbetar för att Sverige på ett så bra och värdigt sätt kan ta emot det ökade antal asylsökande som kommer till vårt land. Eftersom det inte finns tillräckligt med lägenheter i landet måste vi upphandla tillfälliga boenden vilket är kostsamt och tidskrävande.

"Orimlig situation"

Anledningen till att Migrationsverket inte kan öppna egna boenden är för att det i dagsläget inte får äga fastigheter. Det vill regeringens flyktingsamordnare ändra på.

Lars Stjernkvist, S, är en av författarna till en rapport som läggs fram i augusti.

- Den situation vi har i dag är orimlig. Det finns för mycket konflikter mellan stat och kommun. Och det är klart att Bert Karlsson tjänar mycket pengar på det. När man handlar akut utan att planera långsiktigt blir det dyrare för Migrationsverket, förklarar han.

"Funkar ju inte"

Lösningen på asylpolitiken är att rikta om biståndspengarna, menar Bert Karlsson. Han tycker det är skamligt att Sverige skickar pengar till länder som Eritrea, Moçambique och Kenya i stället för att använda dem till att skapa vettiga flyktingboenden hemma.

- Men svenska folket vill säkert att invandrare ska bo taskigt. Jimmie Åkesson är säkert förbannad på mig för att jag får det att funka. Han vill ju inte att det ska funka. Vi har precis startat Sveriges modernaste anläggning i Sölvesborg - hans hemkommun, säger Bert Karlsson och skrattar.

För drygt 20 år sedan var det Bert Karlsson själv som var kritisk till invandring.

I medierna kom han med flera rasistiska uttalanden. I Expressen 1992 ville han "kasta ut varenda kosovoalban" och han tyckte dåvarande socialminister Bengt Westerberg skulle "flytta till de ghetton som de skapar".

Han sa också att hans dotter aldrig skulle få gifta sig med en muslim.

- Det var ju de invandrare som misskötte sig jag talade om. Och det där med ghetton håller jag fast vid ännu. Det finns 150 ghetton i Sverige i dag, täta områden med invandrare där det gått fel, säger Bert Karlsson och fortsätter:

- Min dotter skulle aldrig få gifta sig med en muslim. Jag har svårt för en annan religion, det funkar ju inte.

Det funkar inte säger du, men ändå vill du hjälpa invandrare?

- Ja. Man behöver inte acceptera samma saker. Jag låter dem ha kyrka hos mig, muslimska kyrkan, katolska kyrkan. Men de måste respektera varandra.

- Det är inte många som är extrema, men det är ändå för många i Sverige.

Jokarjo AB

Vd är Bert Karlsson. Ägare är hans två barn Johanna Karlsson och Joakim Karlsson.
I fjol var omsättningen nära 50 miljoner kronor.
Hittills i år är bolagets omsättning för asylboenden drygt 37 miljoner kronor. Källa: Migrationsverket

Bert Karlssons alla asylboenden

Ekshärad, Värmland, 200 platser.

Skara, Västergötland, 250 platser.

Simrishamn, Skåne, 200 platser.

Porjus, Norrbotten, 100 platser (öppnar i dagarna).

Åtvidaberg, Östergötland, 160 platser.

Hällevik, Blekinge, 300 platser.

I år söker 61 000 personer asyl i sverige

Det finns i dag nära 29 000 flyktingar i Sverige. Om man räknar de personer som fått avslag men som ännu inte fått sina asylärenden slutgiltigt prövade av överprövningsinstanser tillkommer ytterligare drygt 7 100 personer.
Migrationsverket räknar med att 61 000 personer söker asyl i Sverige i år. En ny prognos släpps 24 juli och det finns, enligt verket, anledning att tro att siffran då kan höjas.
Migrationsverket har 26 116 platser i hyrda lägenheter.
Antal personer som bor i temporära anläggningsboenden var den 14 juli 14 019 personer.
2013 betalade Migrationsverket 610 miljoner kronor för lägenhetsboende och 406 miljoner kronor för tillfälliga boenden.
Migrationsverkets avtal med privata aktörer löper från tre till sex månader.
Under 2013 var kostnaden för lägenhetsboenden 78,30 kronor per dygn och plats. Det är fyra gånger dyrare att betala privata aktörer för boende.
Källa: Migrationsverket

De konkurrerar med Bert Karlsson

Restad Gård AB 400 platser

Busfabriken AB 300 platser

Grytan Invest AB 280 platser

Linköpingsinvest AB 271 platser

Tofta Snickeri AB 264 platser

Kulthammar AB 253 platser

Förvaltningsbolaget Åtorps Herrgård AB 194 platser

Attendo Individ och Familj AB 148 platser

Källa: Migrationsverket (siffror från den 7 juli)

I februari 2013 granskade Expressen de svenskar som tjänar tiotals miljoner på nödsatta flyktingar. Då liksom nu letade Migrationsverket desperat efter lämpliga lokaler till nykomna flyktingar.

Expressen besökte slitna lokaler i bland annat Gärdshyttan där flyktingar hade levt i vad som de flesta svenskar skulle beteckna som misär i nästan ett år.

Rädda Barnen hävdade i granskningen att barnen är de tillfälliga asylboendenas offer. Rädda Barnens Sverigechef Agneta Åhlund ansåg att Migrationsverket åsidosatte barnens behov när man snabbt behövt hitta boende till tusentals människor som sökt asyl i Sverige.

Situationen i dag är i stort sett likvärdig, menar generalsekreterare Elisabeth Dahlin:

- Vi tycker att man i första hand ska tänka på barnens situation. Det finns barn som blir fast i tillfälliga boenden i uppemot två år. Dessa boenden ger inte samma förutsättningar och trygghet som ett permanent boende.

Men Migrationsverkets presstalesperson Magnus Skarbo menar att de alltid upphandlar boenden som i så hög utsträckning som möjligt är anpassade för olika människors behov.

- Barn måste till exempel kunna ha tillgång till lekytor. Personer med särskilda behov behöver ibland också anpassade boendeformer.