Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bert om säkerheten: "Vi är helt bakbundna"

Personalen på flyktingförläggningen på Orust tvingades låsa in sig när en man slog sönder deras lokaler. Men Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo AB driver anläggningen, menar att företaget inte kan göra mer för personalens säkerhet.
Foto: Anna Svanberg
Upp till tjugo personer har varit inblandade i ett storbråk på en flyktingförläggning på Orust.

Personalen på flyktingförläggningen på Orust tvingades låsa in sig när en man slog sönder deras lokaler.

Men Bert Karlsson, vars bolag Jokarjo AB driver anläggningen, menar att företaget inte kan göra mer för personalens säkerhet.

– Regelverket är åt helvete, säger han och menar att det är myndigheterna som måste agera kring säkerheten.

Ett tjugotal personer var inblandade i ett storbråk på en Jokarjos flyktingförläggning på Orust. Kaoset startade med att en man gick bärsärk och slog sönder inredningen.

Vd:n Bert Karlsson är inte förvånad.

– Det är överallt i hela Sverige. Varenda anläggning har problem i dag, säger han.

Han säger att han under söndagen var i kontakt med landshövdingen i Västra Götaland för att diskutera problem på flyktingförläggningar.

– Jag sa till honom att man måste göra någonting med en gång. Vi ser det här innan och anmäler till Migrationsverket, men de kan inte göra något förrän det hänt. Vi är helt bakbundna, säger Bert Karlsson.

"Ska inte ha rätt till att söka"

Skaraentreprenören tycker inte att han och hans företag kan göra något annorlunda för att miljön ska vara tryggare för personalen.

– Vad ska vi göra? Vi har inte med den biten att göra, det är Migrationsverket. Vi tar dit vakter då och då och försöker, säger Bert Karlsson.

Men ska inte ni som företag garantera bättre arbetsmiljö för personalen?

– Men vi kan inte göra någonting. Vi anmäler till polisen men de gör ingenting förrän personerna gjort något. Migrationsverket kan inte göra någonting innan. Vi kan väl inte ha en vakt åt varje person som går där?

Bert Karlsson vill se hårdare tag från myndigheterna.

– Det bottnar i att regelverket är åt helvete och att man inte tar tag i det från myndigheternas sida. De som bryter mot lagen ska inte ha rätt att söka asyl.