Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bert Karlssons utbrott: "Ni kan inte ett skit"

Bert Karlsson driver bolaget Jokarjo AB.
Foto: Dragan Mitrovic
Prisbelönta SvD-reportern Carolina Neurath.
Foto: Jackeline Perez

SvD:s ekonomireporter, Carolina Neurath, försökte fråga Bert Karlsson om vinsten på hans asylboenden.

Det slutade med en rejäl utskällning.

– Ni är så jävla dumma i huvudet. Ni kan inte ett skit, säger Karlsson i tidningens tv-inslag.

I måndags kunde GT avslöja att Bert Karlsson inte talade sanning om vinsterna han gör i sitt flyktingimperium. Den verkliga vinsten på 14 procent var nästan dubbelt så hög än den Bert Karlsson påstod att han hade. Dessutom kunde vi visa att den verkliga vinsten var ännu högre genom att Bert Karlsson även gör vinst genom sitt matbolag som levererar mat till boendena.

När SvD Näringsliv under måndagen ställde samma frågor i en pågående granskning av de bolag som tjänar pengar på flyktingkrisen brast det för Bert Karlsson.

Bolaget Jokarjo drivs av Bert Karlsson och är Sveriges största privata aktör på asylboenden, enligt tidningen.

Därför försökte Frida Sundkvist och den prisbelönta ekonomireportern Carolina Neurath, som både vunnit Guldspaden och tilldelats Stora Journalistpriset, intervjua Karlsson om hur mycket av den ersättning som bolaget får från Migrationsverket som blir till vinst. Det fick Karlsson att bli riktigt förbannad.

"Vi bryter här"

– Hur i helvete kan du tro att en tredjedel går till mig när man ska betala all personal här och maten – kan du göra det på 200 kronor? Tror du att 100 kronor är i vinst? säger han i filmklippet som SvD lagt ut.

SvD: Det är därför vi frågar.

– Jag vill inte prata med dig – ni är så jävla dumma i huvudet. Du förstår väl för fan att det inte är 100 kronor i vinst om vi har 300 kronor. Håll inte på med sådan jävla journalistik. Vi bryter här. Jag blir så förbannad på er när ni håller på med sådana här dumma grejer. Ni är så dåligt pålästa så ni kan inte ett jävla skit. Ni kan inte ens skriva artiklarna ordentligt, säger Karlsson.

"Extremt känslig fråga"

Carolina Neurath säger till Expressen att hon är medveten om att när man håller på med granskande journalistik så kan vissa reagera men att det skulle bli så här rejält var hon inte beredd på.

– Det här var den kraftigaste utskällningen jag någonsin fått och det visar hur extremt känslig den här frågan är - att tjäna pengar på utsatta människor, säger Neurath.

Hon fortsätter:

– Det här är ett extremt viktigt område så vi att kommer fortsätta granska även om alla inte tycker om det.

"Det var rena lögner"

När Expressen når Bert Karlsson är han inte det minsta ångerfull över sitt agerande.

– Det där står jag för. Det var oförskämt av dem. De påstod massa saker som var rena lögner. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var så jävla korkat.

Karlsson fortsätter:

– Jag tänker inte medverka i deras skandaler. Kan de inte göra något bra någon gång.