Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bert Karlssons smäll – 47 miljoner i förlust

År 2016 gjorde han vinster på 375 000 kronor per dag på flyktingboenden.
Bert Karlssons asylbolag gör förluster på 47 miljoner. Foto: DRAGAN MITROVIC
Bert Karlsson på Jokarjos matfabrik i Lidköping. Foto: NORA LOREK
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

År 2016 gjorde han vinster på 375 000 kronor per dag på flyktingboenden – men nu är sötebrödsdagarna över för Bert Karlsson och hans barns bolag Jokarjo AB.

På två år har koncernen sammanlagt gjort förluster på drygt 47 miljoner kronor, och för 2019 ser det ännu mörkare ut.

Bert Karlssons andra affärsprojekt gör också mångmiljonförluster, visar GT:s granskning.

– Varje dag står 200 gäster som inte får plats utanför, säger Bert Karlsson om campingen som gick med 6,5 miljoner i förlust förra året.

Under flyktingvågen 2015 var Bert Karlssons och hans barns bolag Jokarjo AB störst – och ett av de mest lönande flyktingbolagen – i Sverige.

År 2016 hade Jokarjo AB cirka 12 000 flyktingplatser, motsvarande Skaras hela befolkning, och omsatte 774 miljoner kronor. Nettomarginalen låg på drygt 17 procent och vinsten uppgick till 137 miljoner kronor. Det motsvarar 375 000 kronor per dag.

Sammanlagt, sedan 2014, har Jokarjo gjort vinster på flyktingboenden på nästan en kvarts miljard kronor.

– Då för några år sedan när vi tjänade som mest så sa jag hela tiden att det kommer en dag när vi kommer behöver betala tillbaka när vi lägger ner, säger Bert Karlsson.

Aktieutdelningarna: 91 miljoner kronor

Hans två barn som står som ägare till bolaget, med 50 procent av aktierna vardera, har också tagit ut rejäla aktieutdelningar. Under 2015 och 2016 sammanlagt 91 miljoner kronor.

När flyktingvågen bromsade in under 2017 sjönk omsättningen till 253 miljoner kronor. Och vinsterna vändes i stället till förluster. 

Under 2017 gjorde Jokarjo en förlust, efter finansnetto, på 18 miljoner kronor. 

Bert Karlsson förklarar förlusterna med att det är kostsamt att avveckla flyktinganläggningarna. Foto: DRAGAN MITROVIC

Och nu fortsätter förlusterna att öka för Jokarjo. 

– Det kostar att lägga ner en så stor flyktingverksamhet. Vi har lagt ner 60 anläggningar och själva avvecklandet är kostsamt, säger Bert Karlsson.

GT har tagit del av koncernens årsredovisning för verksamhetsåret 2018.

Omsättningen har mer än halverats sedan föregående år och hamnade på 137 miljoner kronor – och förlusten för 2018 steg till drygt 28 miljoner kronor.

Förluster på 47 miljoner kronor

Det innebär att Jokarjo på två år har gjort sammanlagda förluster på drygt 47 miljoner kronor och omsättningen har sjunkit med drygt 80 procent jämfört med toppåret 2016.

För 2019 ser det ännu mörkare ut. I årsredovisningens förvaltningsberättelse står det:

Omfattningen av koncernens och moderbolagets verksamhet beräknas kraftigt minska under 2019 på grund av nedläggning av samtliga asylboenden”.

– Jokarjo har ingen framtid i den verksamheten utan fokuserar på andra verksamheter nu. Så som Ursands Resort och Camping, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson är nu också mycket arg på Migrationsverket som tidigare har köpt hans tjänster. I sin Youtube-kanal ”Berts Värld” kritiserar han gång på gång Migrationsverket och säger han att han är förvånad att Riksrevisionen inte granskar Migrationsverket som enligt honom slösar bort miljardbelopp.

Ingen vinst alls

Men det går även trögt för Bert Karlssons andra verksamheter.

Efter flyktingvågen har han haft planer på att bygga äldreboenden, något som inte blivit av. 

Bolaget med villavagnar på hjul har inte heller blivit någon succé. För 2018 gjorde Mobile Homes Sweden AB en förlust, efter finansnetto på drygt två miljoner kronor. Och hans bolag som levererade mat till flyktingboenden har han tvingats att sälja på grund av mångmiljonförluster.

Gick något av dina bolag med vinst förra året?

– Nej, det tror jag inte. Ingen vinst förra året. Men kostnaderna har berott på etableringskostnader och väldigt mycket investerade pengar, säger Bert Karlsson.

I dag satsar Bert Karlsson mycket tid på sin camping Ursands Resort och camping AB i närheten av Vänersborg.

Men anläggningens resultat har hittills visat röda siffror.

2017 var förlusten 5,3 miljoner kronor och för 2018 6,5 miljoner kronor - totalt nästan tolv miljoner kronor i förlust på två år.

– Där är fullt hela tiden. Så dåligt går där inte. Campingen har plats för 500 gäster och varje dag står 200 gäster som inte får plats utanför. Snart kommer det börja gå med vinst också. Vi har investerat 100 miljoner de senaste tre åren, säger Bert Karlsson. 

Bert Karlssons bolagsförluster 2018 (resultat efter finansnetto)

Jokarjo AB: - 28 miljoner kronor.

Ursands Resort och Camping AB: - 6,5 miljoner kronor.

Food Company i Lidköping AB: - 10 miljoner kronor.

Mobile Homes Sweden AB: - 2 miljoner kronor.