Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bert Karlssons nya rekordvinst på flyktingar

Bert Karlsson, flyktingdirektör.
Foto: Michael Syrén
"Vi har inte beslutat hur stor utdelningen ska bli ännu, men det blir en hel del mer än förra året", säger Bert Karlsson.
Foto: NORA LOREK

Här är flyktingdirektören Bert Karlssons nya rekordvinst.

Bolaget Jokarjo dubblar vinsten för 2016 jämfört med 2015 och gör en vinst efter finansnetto på 120 miljoner kronor – motsvarande 328 767 kronor per dag.

Och det är skattebetalarna som får stå för notan.

– Jag är supernöjd, säger Bert Karlsson.

Nu berättar han också om sina framtida investeringar, sin beundran för den förre statsministern Göran Persson och direktlinan till bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Sveriges största flyktingbolag Jokarjo AB gör för 2016 sitt bästa resultat någonsin.

Omsättningen, jämfört med i fjol, ökade från 438 miljoner till 747 miljoner kronor och vinsten dubblades från 62 miljoner till 120 miljoner kronor efter finansnetto. 

Miljonvinsterna kommer från de 60 anläggningar som Jokarjo har drivit under 2016 och som mest har bolaget haft 10 000 asylsökande.

Vinster på över 200 miljoner 

Ägarna till bolaget – Berts Karlssons barn – Johanna Karlsson, 40, och Joakim Karlsson, 49, som förra året fick en aktieutdelning på 36 miljoner kronor kan nu räkna med en ännu större utdelning.

– Vi har inte beslutat hur stor utdelningen ska bli ännu, men det blir en hel del mer än förra året, säger Bert Karlsson.


LÄS MER: Karlsson vittne i miljonrättegång 


Sedan 2013, då flyktingvågen startade, har Jokarjo gjort sammanlagda vinster på över 200 miljoner kronor – och det är skattebetalarna som får stå för notan. Men det berör inte Bert Karlsson

– Det är inte värre än att det finns bolag som bygger vägar och hus för skattepengarna och jag återinvesterar vinsterna, precis som Löfven vill – och skattar i Sverige, betonar han.

Minskad omsättning

För 2016 gör också hans matfabrik, som levererar mat till flyktingförläggningarna, ett strålande resultat. 

Food Company i Lidköping AB ökade omsättningen jämfört med 2015 från 50 till 100 miljoner kronor och vinsten efter finansnetto uppgick till tolv miljoner kronor – en ökning med 200 procent.

Emil Ahmetbasic och Bert Karlsson.
Foto: NORA LOREK

Jokarjo äger 60 procent av matfabriken, kompanjonen Emil Ahmetbasic – Bert Karlssons högra hand – äger 15 procent och resterande 25 procent ägs av annan personal.

– Vi tog en aktieutdelning på åtta miljoner kronor så personalen fick drygt tre miljoner kronor, säger Bert Karlsson. 


LÄS MER: Storbedragare skrev sig hos Bert Karlsson 


Men 2017 ser inte lika ljust ut – i varje fall inte på asylverksamheten.

– Vi har hittills i år på årsbasis minskat omsättningen med 30–40 procent, säger Bert Karlsson.

Det bekymrar dock inte mångsysslaren som har flera stora framtidsprojekt på gång.

Satsar på hotellverksamhet

Han berättar att de tomma flyktingförläggningarna nu görs om till hotell – Smålandshotellet som han valt att kalla det. 

– I år kommer vi öppna hotellverksamhet i Strängnäs, Sölvesborg, Mariestad, Vänersborg, Skara och i Lidköping, säger han.

Hotellrummen ska kosta 499 kronor per natt och rymma två tre sängplatser.

– Gästerna får själva städa rummen och vill de ha frukost så erbjuder vi även det.

Han berättar också att matfabriken ska göras om till en charkfabrik och att de ska producera potatisgratäng, kålpudding och janssons frestelse som ska säljas i livsmedelsbutiker.


LÄS MER: Bert Karlssons nya storsatsning 


Hans bolag Rullebo AB, som han driver med Anders “Arga snickaren” Öfvergård och som tillverkar och säljer villavagnar på hjul, kommer han också att satsa vidare på. Hittills har han sålt 50 vagnar.

Bert Karlsson berättar också om sina affärsplaner på Kanarieöarna, där han köpt en privat våning för fyra miljoner kronor.

– Jag och en kollega ska bygga 64 lägenheter på Teneriffa, vi kommer att investera 100 miljoner var. När papperna är klara räknar vi med att vara klara inom ett par år.

Men flyktingverksamheten har han inte helt övergett.

Hyllningen till Göran Persson

Karlsson har planer på att kombinera asylboenden med utbildningsplatser där flyktingarna även ska erbjudas undervisning i svenska språket.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Foto: NOELLA JOHANSSON/TT

Han har också möten och täta kontakter med bostadsministern Peter Eriksson (MP) om attefallshus (max 25 kvadratmeter) som han vill bygga större och göra om till boenden för studenter och flyktingar.

– Han är den bäste ministern. Han lyssnar och han är den ende ministern som själv alltid svarar i telefon, även på kvällar och helger.

Bert Karlsson berättar också att han inte har några skulder och tar upp den förre socialdemokratiske partiledaren Göran Perssons bok “den som är satt i skuld är icke fri”

– Jag har heller inga lån, inte ett öre vare sig privat eller på företaget. Göran och jag tänker lika och har mycket samma åsikter, säger Karlsson.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android