Här lämnar Bert Karlsson in sina anmälningar till polisen Foto: Elisabeth Göstasdotter KällbladHär lämnar Bert Karlsson in sina anmälningar till polisen Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Här lämnar Bert Karlsson in sina anmälningar till polisen Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Här lämnar Bert Karlsson in alla anmälningar till polisen Foto: Elisabeth Göstasdotter KällbladHär lämnar Bert Karlsson in alla anmälningar till polisen Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Här lämnar Bert Karlsson in alla anmälningar till polisen  Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Det är efter att Bert Karlsson själv blivit fälld för bokföringsbrott som han anmäler 1 500 företag. Foto: NORA LOREKDet är efter att Bert Karlsson själv blivit fälld för bokföringsbrott som han anmäler 1 500 företag. Foto: NORA LOREK
Det är efter att Bert Karlsson själv blivit fälld för bokföringsbrott som han anmäler 1 500 företag.  Foto: NORA LOREK
– Det är ett systemfel att man har infört stasi-metoder, säger Bert Karlsson. Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad– Det är ett systemfel att man har infört stasi-metoder, säger Bert Karlsson. Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
– Det är ett systemfel att man har infört stasi-metoder, säger Bert Karlsson. Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Han använde sig av en kärra för påvisa visuellt hur mycket pappersarbete det blir. Själva anmälningarna lämnade han in digitalt Foto: Elisabeth Göstasdotter KällbladHan använde sig av en kärra för påvisa visuellt hur mycket pappersarbete det blir. Själva anmälningarna lämnade han in digitalt Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Han använde sig av en kärra för påvisa visuellt hur mycket pappersarbete det blir. Själva anmälningarna lämnade han in digitalt  Foto: Elisabeth Göstasdotter Källblad
Hans Gustavsson är en av de som fått sitt bolag anmält av Bert Karlsson. Foto: PrivatHans Gustavsson är en av de som fått sitt bolag anmält av Bert Karlsson. Foto: Privat
Hans Gustavsson är en av de som fått sitt bolag anmält av Bert Karlsson.  Foto: Privat
Carl Bergström, kammaråklagare på Ekobrottsmyndighet, får alla anmälningarna på sitt bord. Foto: ÅKE THIMCarl Bergström, kammaråklagare på Ekobrottsmyndighet, får alla anmälningarna på sitt bord. Foto: ÅKE THIM
Carl Bergström, kammaråklagare på Ekobrottsmyndighet, får alla anmälningarna på sitt bord.  Foto: ÅKE THIM

Bert Karlssons motangrepp – anmäler 1 500 företag

Publicerad

Här polisanmäler Bert Karlsson 1 500 västsvenska företag.

På tisdagsförmiddagen gick han till stationen – och lämnade över sin långa lista.

Anledning: Att ändra systemet där privatpersoner kan anmäla varandra.

– Det är ett systemfel att man har infört stasi-metoder, säger Bert Karlsson.

Han höll vad han lovade. 

Och anmälde på tisdagen flera västsvenska bolag för försenade årsredovisningar.

Bakgrunden till den uppmärksammade situationen är att Bert Karlsson i februari blev fälld för bokföringsbrott. Anledningen var att hans bolag, Jokarjo AB, var sena med årsredovisningen och blev anmälda av en privatperson.

"Kommer ta hus i helvete" 

– Det är ett systemfel att man har infört stasi-metoder, säger Bert Karlsson.

Bert Karlsson tror inte att myndigheterna kommer att kunna hantera antalet anmälningar. 

— Det kommer ta hus i helvete. Men vi får se hur långt det kommer att gå, det får myndigheterna bestämma, har han tidigare sagt till Skaraborgs läns tidning.

 

LÄS OCKSÅ: Bert Karlsson fälls för bokföringsbrott

 

På tisdagen lastade Skaraprofilen Bert Karlsson sin kärra och knallade iväg till polisen. Kärran innehöll egentligen bara blanka papper – listan lämnades in digitalt. 

– Det var för att visa hur mycket det är visuellt, säger Bert Karlsson

 

1 500 västsvenska företag

Företagen som Bert Karlsson nu har anmält för försenade årsredovisningar ger han sig inte på för att han är emot dem – eller vill dem illa. 

Listan på företag som har varit sena har Karlsson hämtat från Bolagsverket, det gäller företag som har fått en förseningsavgift för räkenskapsåret 2015.

Totalt i Sverige handlar det om 15 000 företag. På tisdagen visade Karlsson alltså upp 1 500.

– Det ska bli roligt att se hur politikerna reagerar, har Bert Karlsson sagt i en tidigare intervju.

"Dålig stil"

En av företagarna som nu har blivit anmälda av Bert Karlsson är Hans Gustavsson. Enligt Hans begick han ett misstag i sitt nystartade bolag och lämnade in bokföringen för sent. Något han sedan fick betala en förseningsavgift för.

– Det var bara att acceptera. Jag tycker att det är dålig stil av honom att anmäla mig. Han har varit i min situation själv och kunde nog tänka lite på det, säger Hans Gustavsson. 

Själv är Hans Gustavsson inte speciellt orolig över anmälan men tycker ändå att det är fel tillvägagångssätt. 

– En polisanmälan på sitt företag är inget man vill stoltsera med direkt. Det blir ju bra publicitet för honom men på bekostnad av andra oskyldiga, säger Hans Gustavsson.

"Alla ärenden kommer till mig"

Anmälningarna kommer sorteras av polisstationen i Skara och sedan skickas vidare till Ekobrottsmyndigheten, till kammaråklagaren Carl Bergström.

– Det brukar röra sig om sex till tio ärenden per dag. Alla ärenden kommer till mig, säger Carl Bergström.

Ekobrottsmyndigheten får varje år drygt 6 000–7 000 ärenden per år över hela landet. 1 500 på en dag, bara till Carl Bergström i Göteborg, kommer ge avtryck.  

– Det kommer att påverka statistiken avsevärt. Det är bara att sätta in lite mer resurser och gå igenom så fort det går med hänseende till rättssäkerheten, säger Carl Bergström.  

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER