Bert Karlsson anklagar SR för censur. Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSENBert Karlsson anklagar SR för censur. Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN
Bert Karlsson anklagar SR för censur. Foto: Dragan Mitrovic / GT/EXPRESSEN
Bert Karlsson sommarpratar på onsdag. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENBert Karlsson sommarpratar på onsdag. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Bert Karlsson sommarpratar på onsdag. Foto: Michaela Hasanovic / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Kerstin Brunnberg Josäter menar att dialogen mellan henne och Bert Karlsson varit bra. Foto: Theo Elias LundgrenKerstin Brunnberg Josäter menar att dialogen mellan henne och Bert Karlsson varit bra. Foto: Theo Elias Lundgren
Kerstin Brunnberg Josäter menar att dialogen mellan henne och Bert Karlsson varit bra.  Foto: Theo Elias Lundgren
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: SkärmdumpVad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: Skärmdump
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött.  Foto: Skärmdump
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: SkärmdumpVad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: Skärmdump
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött.  Foto: Skärmdump
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: SkärmdumpVad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött. Foto: Skärmdump
Vad Bert Karlsson hade planerat att säga och Sveriges Radios synpunkter i rött.  Foto: Skärmdump

Bert Karlssons ilska mot SR: "Censur"

Publicerad

Han ville prata om romer och lata svenskar – och han ville angripa bland annat den före detta statsministern Ingvar Carlsson och svenska näringslivstoppar.

Men flyktingdirektören Bert Karlssons planerade sommarprogram ändrades av Sveriges Radio.

– Det är en jävla censur, säger han.

Den välkände tv-profilen och kulturhistoriken Edward Bloms sommarprogram ändrades av Sveriges Radio då han ville prata positivt om alkoholrus.

Nu berättar även Bert Karlsson att hans sommarprogram – som sänds på onsdag – ändrades med röd penna av Sveriges Radio (SR).

Ändringarna kan ses i programmets ursprungliga manus med SR:s anteckningar.

Redan i inledningen av programmet börjar Bert Karlsson prata om romer och attackerar den journalist som kallade honom för rasist när årets sommarpratare presenterades.

"Kan låta hårddraget"

Sen går Karlsson in på lata svenskar. Så här ville han själv säga:

”Svenskar är nämligen världens näst lataste folk. Inte alla förstås, men många arbetslösa. De kreativa svenskarna åker som bekant till Norge och ersätter världens lataste folk, norrmännen”.

”Kan låta lite hårddraget” skriver SR med röd text.

Så här ville Bert Karlsson säga om rasism:

SR:s kritik: "Långsint och bittert"

”Det värsta ord jag vet är rasist. Det är ett av de mest missbrukade ord som finns i Sverige och halva folket har gjorts till rasister bara för du har en åsikt om en migrationspolitik som inte fungerar”.

”Kan formuleras bättre” skriver SR i Bert Karlssons manus.

Han tar också upp sin tid som politiker i Ny Demokrati och skriver att det var den förre partiledaren och statsministern Ingvar Carlssons (S) svek om att skapa fler jobb i en gemensam reform partierna emellan som fick honom att sluta i riksdagen.

 

LÄS OCKSÅ: Bert Karlssons nya lösning för flyktingboenden

 

Han gav även i det ursprungliga manuset kritik till den tidigare centerpartisten och ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, Bo Dockered, som enligt Bert Karlsson orsakade att han fick lägga ner sin dåvarande flyktingförläggning på 1990-talet.

”Långsint och bittert” skriver SR.

I slutet av sitt sommarprogram går Bert Karlsson in på Panamaskandalen och hur svenska rika personer gömt skattepengar i utländska bolag.

Bert besviken på Sveriges Radio

”Det är skrämmande att se hur svenska näringslivstoppar, politiker och även medlemmar i av kungafamiljen dolt sina tillgångar utomlands för att lugga staten på skattepengar”, står det i Karlssons ursprungliga manus.

Så här skriver SR:

”Formulera det sista lite annorlunda, debattinlägg mer än sommarprogram”.

Bert Karlsson tycker att ändringarna inte är något annat än censur.

– Det är synd att man är så rädd hela tiden. De är för tamt i de här sammanhangen och jag har ju till och med censurerat mig själv.

 

LÄS OCKSÅ: Berts miljonbråk med Livets Ord

 

Han menar också att både SVT och Sveriges Radio i andra sammanhang hänger ut folk.

– Uppdrag granskning till exempel skyr ju inga medel, men så här är det när man kritiserar etablissemanget, säger Bert Karlsson.

"Haft en bra kontakt"

Kerstin Brunnberg Josäter är producent för Bert Karlssons kommande sommarprat och berättar att arbetsrelationen har varit bra.

– Bert och jag har haft en bra kontakt och oss emellan har det varit väldigt trevligt. Vi ska ha en bra arbetsrelation, säger hon.

Kerstin Brunnberg Josäter påpekar att programmet inte är klart ännu.

– Det här programmet ska som alla andra program följa Sveriges Radios programregler om opartiskhet, saklighet och icke gynnande.

Hon menar också att ändringarna hon föreslagit gjorts i diskussion och med Bert Karlssons samtycke.

GT har sökt Bibi Rödöö programchef för "Sommar i P1" för en kommentar men hon befinner sig utomlands.

Programmet sänds onsdagen 27 juli klockan 13 i P1.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER