"Det här är bara byråkrati och dumheter", säger Bert Karlsson efter polisanmälan. Foto: Anna Svanberg"Det här är bara byråkrati och dumheter", säger Bert Karlsson efter polisanmälan. Foto: Anna Svanberg
"Det här är bara byråkrati och dumheter", säger Bert Karlsson efter polisanmälan. Foto: Anna Svanberg
Polisanmälningen gäller att Bert Karlssons bolag Jakarjo bedrivit ett HVB-hem utan tillstånd på Skara vandrarhem. Foto: Google mapsPolisanmälningen gäller att Bert Karlssons bolag Jakarjo bedrivit ett HVB-hem utan tillstånd på Skara vandrarhem. Foto: Google maps
Polisanmälningen gäller att Bert Karlssons bolag Jakarjo bedrivit ett HVB-hem utan tillstånd på Skara vandrarhem. Foto: Google maps

Bert Karlssons hem
för barn polisanmäls

Publicerad

Bert Karlssons bolag Jokarjo polisanmäls av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Ett av Skaraprofilens flyktingboenden har tagit emot ensamkommande barn utan tillstånd.

– Vi har väntat sju månader på ett tillstånd, säger en rasande Bert Karlsson och meddelar att han lägger ner HVB-verksamheten.

IVO polisanmäler Bert Karlssons bolag Jokarjo för att ha bedrivit ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Skara utan tillstånd.

Verksamheten har tagit emot barn från Strömstads, Vårgårda och Lidköpings kommun.

Bert Karlsson välkomnar polisanmälan.

– Det är jättebra. Hela branschen är så sjuk och ingen fattar det, säger han.

Samtidigt omsätter Jokarjo flera hundra miljoner kronor. Bert Karlsson tjänar även rejält med pengar på sin flyktingverksamhet och får lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

"Omöjligt för små bolag att konkurrera"

Om hemmet saknar giltigt tillstånd måste kommunerna som anlitar det skriva avtal, och på så vis ta ansvaret att anmäla verksamheten till IVO.

Enligt IVO:s anmälan hade endast Strömstads kommun vid tillfället tecknat entreprenadavtal med Jokarjo.

– Vi har inte gjort fel. Det här är bara byråkrati och dumheter, säger Bert Karlsson.

Han irriteras av IVO och anser att handläggningstiderna gör det närmast omöjligt att öppna boenden för ensamkommande.

– Man kan inte sätta i gång en fastighet och sedan få vänta i sju månader. Då är det omöjligt för små aktörer att konkurrera.

Efter motståndet säger Bert Karlsson att han nu lägger ner HVB-hemmet för att låta barnen bo på vanliga asylboenden i stället.

Ofullständig ansökan

Bert Karlsson anser att kostnaderna för att ta emot ensamkommande flyktingbarn kan sänkas från 40 miljarder kronor till 20 miljarder – genom att införa offentlig upphandling.

– Det är en kriminell marknad utan transparens, eftersom det inte är upphandling på det, säger han.

Nyligen kritiserade IVO Vårgårda kommun för att ha använt Bert Karlsson flyktingboende i Skara.

Vårgårda kommun placerade tre barn på boendet i december förra året via Myndighetsnämnden lärande och omsorg. Vid placeringen kontrollerade inte kommunen om Jokarjo hade alla tillstånd i ordning på det aktuella hemmet, enligt IVO.

När Vårgårda kommun upptäckte detta gjordes bedömningen att barnen inte skulle flyttas. Enligt IVO tyckte nämnden inte att en omplacering skulle främja barnperspektivet, dessutom hade barnen uttryckt att de var nöjda med sin placering.

IVO har tidigare förklarat den långa handläggningstiden med att Jokarjos ansökan varit ofullständig.

Bert Karlsson riskerar nu böter.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER