Bert Karlssons bolag varslar 500 anställda

40 av 44 asylboenden i Bert Karlssons bolag Jokarjo AB läggs ner.
Foto: Dragan Mitrovic
Asylboendet på Guö är ett av boendena som läggs ner.
Foto: Christian Örnberg
– Den nya asylpolitiken kommer att få katastrofala följder för landet, säger Bert Karlsson.
Foto: Stella Pictures

Bert Karlssons bolag Jokarjo som driver boenden för asylsökande har varslat 90 procent av sina anställda.

– Det handlar om ungefär 500 anställda. 40 av bolagets 44 boenden kommer att läggas ner. Det är inget jag vill, men en nödvändig konsekvens av den nya politiken där staten lämpar över ansvaret på kommunerna.

– Den nya asylpolitiken kommer att få katastrofala följder för landet, säger Bert Karlsson.

Bert Karlssons bolag Jokarjo AB äger cirka 20 procent av asylboendemarknaden och väntas omsätta ungefär en miljard kronor i år. Vinsten beräknas bli ungefär 100 miljoner kronor, vilket Bert Karlsson berättat om tidigare.


LÄS MER: Berts vinst: 100 miljoner – får ständiga dödshot


2017 kommer bolagets verksamhet att ha krympt mycket drastiskt.

Anledningen är den nya politiken gällande asylboenden där Migrationsverket bland annat menar att det är färre som behöver ett boende än antalet myndigheten har tillgängligt. Migrationsverket har börjat säga upp avtal med boenden runtom i landet. I lilla Götene kommun läggs till exempel Lundsbrunn och Brännebrona ner där det i dag bor 900 asylsökande som nu ska placeras någon annanstans, vilket bland annat NLT berättat om.

Många svenska lokaltidningar har rapporterat snarlika historier senaste veckorna.

"Tufft hitta nya platser"

Karlssons bolags boenden undantas givetvis inte och kommer att tappa allt fler avtal inom kort. Konsekvensen av detta är att man därför tidigare i veckan varslade nästan alla anställda på sina flyktingboenden.

Asylboendet på Guö är ett av boendena som läggs ner.
Foto: Christian Örnberg

– Vår verksamhet slås ut av den här nya politiken där staten lämpar över ansvaret på kommunerna, som i de flesta fall inte kommer att ha en chans att ta hand om alla. Politiken kommer att få katastrofala följder, säger Karlsson.

Migrationsverkets enhetschef i Skaraborg, Anders Ekström, uttrycker också oro för vad den nya politiken kan få för konsekvenser.


LÄS MER: Bert gjorde miljonvinst – får även lönebidrag


Även om han inte uttrycker sig lika drastiskt som Karlsson

– Vårt område drabbas hårt och det kommer bli tufft att hitta nya platser, säger han till NLT.

Ekström lovar att man ska flytta de asylboende "med respekt", men kan inte ens garantera att barnen som går i skolor kommer att kunna gå färdigt höstterminen i den kommun man nu bor i.

40 av 44 boenden läggs ned

Hur avvecklingen av asylboenden ska ske finns beskrivet på Migrationsverkets hemsida.

Man skriver bland annat: "Eftersom många boendeplatser drivs av privata leverantörer som upphandlats i en särskild ordning, måste Migrationsverket också avveckla i en särskild ordning. Enligt lagen om offentlig upphandling ska den senast gjorda upphandlingen avvecklas först."

– När någon fått uppehållstillstånd är det i dag så att kommunerna tar över ansvaret för boendet. Det är ingen ny policy, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst till SVT Nyheter.

Konsekvenserna av policyn är i alla fall avtal sägs upp med boenden och att Bert Karlssons bolag Jokarjo AB varslar 500 anställda.

Bolaget har ungefär 550 anställda och driver 44 boenden för asylsökanden runt hela landet. Nu har alltså 500 varslats, vilket bolaget kommer att gå ut och berätta via ett pressmeddelande senare under lördagen.

Endast fyra av bolagets boenden kommer att drivas vidare.

– Vi har redan fått avtal uppsagda och de löper ut ett efter ett inom kort. Det sista tror jag går ut i september nästa år, säger Bert.

Bolaget varslar ungefär 500 av sina anställda.

Många tusen kan varslas

– Ungefär två av tre av våra anställda är nyanlända, berättar Karlsson.

Han tror att hans bolags varsel bara är toppen på ett isberg.

– Det är bara att räkna! Vi har 20 procent, vilket gör att det bör bli varsel på ungefär 2500 personer i branschen inom kort.

– Sen har du ytterligare många fler som anställts av främst kommunerna för att bland annat undervisa de nyanlända.