Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSENFoto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
 Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURESFoto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
 Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Berts ilska efter stenhårda kravet

Publicerad

Bert Karlssons bolag Jokarjo krävs på mångmiljonbelopp av en bostadsrättsförening i Strömstad.

Bolaget anklagas för att ha misskött bostäder som hyrts för asylboende.

– Vi kommer naturligtvis att förneka alltihop. Det är fantasisiffror, säger Bert Karlsson, vd för Jokarjo.

Bolaget Jokarjo som ägs av Bert Karlssons barn Joakim Karlsson och Johanna Karlsson har hyrt lägenheter och stugor av en bostadsrättsförening i Strömstad. Det handlar om 49 radhuslägenheter, sju stugor, en receptionsbyggnad och ett vandrarhem. 

Jokarjo har genom avtal med Migrationsverket drivit flyktingförläggning i anläggningen och anklagas nu för att ha misskött lokalerna, vilket även Nya Lidköpings-Tidningen rapporterat.

Nu kräver föreningen bolaget på 22 miljoner kronor för att anläggningen inte städats, underhållits och återställts i avtalat skick. 

Brutit mot hyresavtalet

Enligt stämningsansökan som kommit in till Skaraborgs tingsrätt har Jokarjo brutit mot sina förpliktelser enligt hyresavtalet. I stämningen står det bland annat att anläggningens skick vittnar om "onormalt omfattande slitage".

Bostadsrättsföreningen har tidigare i ett brev till Jokarjo begärt att bolaget omgående skulle betala eftersom föreningen inte har likviditet att bekosta åtgärder som krävs för att medlemmarna ska kunna använda stugorna och lägenheterna i sommar. 

"Vi ber er därför om skyndsam hantering av ersättningsfrågan för att reducera medlemmarnas problem så långt som möjligt" står det i brevet.

Föreningen kom med sin begäran om att Jokarjo skulle vidta åtgärder för att återställa boendet eller betala för kostnaderna i juni 2017, med förfallodag i juli. Bolaget har dock varken återställt anläggningen eller betalat, enligt stämningsansökan.

Orimliga krav enligt Bert Karlsson

Bert Karlsson menar att bostadsrättsföreningens krav är orimliga.

– Vi kommer naturligtvis att förneka alltihop. Deras siffror är fantasisiffror, säger han.

Bert Karlsson anser att "det här är en grej mellan mig och Migrationsverket" och att det är Migrationsverket som ska stå för återställandet.

Han förklarar att Migrationsverket gått med på att betala ett par, tre miljoner kronor och att "vi betalar vad de betalar".

– De gör en värdering av hur mycket som ska återställas. De gör en besiktning före och efter och har en prislista som de går efter. Men på Migrationsverket är de inte intresserade av att renovera hela anläggningen från topp till tå. När vi kom in där läckte det in överallt, säger Bert Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER