Bert Karlsson har fått nog - nu ska han stämma Skara kommun på en miljon kronor. Foto: Dragan MitrovicBert Karlsson har fått nog - nu ska han stämma Skara kommun på en miljon kronor. Foto: Dragan Mitrovic
Bert Karlsson har fått nog - nu ska han stämma Skara kommun på en miljon kronor.  Foto: Dragan Mitrovic
Lena Bjugård Bränfeldt sågar Bert Karlssons utspel. "Han har nog inte förstått det här", säger hon. Foto: Skara kommunLena Bjugård Bränfeldt sågar Bert Karlssons utspel. "Han har nog inte förstått det här", säger hon. Foto: Skara kommun
Lena Bjugård Bränfeldt sågar Bert Karlssons utspel. "Han har nog inte förstått det här", säger hon. Foto: Skara kommun

Bert Karlsson har fått nog – stämmer Skara

Publicerad

Flyktingkungen Bert Karlsson har fått nog.

Nu ska han stämma Skara kommun på en miljon kronor.

– De har förstört alla möjligheter för oss att bedriva en verksamhet för ensamkommande flyktingbarn, säger Karlsson.

Men kommunen sågar Skaraprofilens argumentation vid fotknölarna.

– Han har nog inte förstått det här, säger omsorgschefen Lena Bjugård Bränfeldt.

Bert Karlssons flyktingimperium växer i en rasande fart. En granskning som GT gjorde i höstas visade att hans bolag Jokarjo AB då tjänade mer pengar än någonsin. Då hade Skaraprofilen 37 anläggningar - med över 5000 flyktingar.

Nu har Bert Karlsson slutgiltigt tröttnat på hur han säger sig bli behandlad av Skara kommun - och planerar därför att stämma kommunen på en miljon kronor.

– Jag ska testa. De har haft en socialchef som har förstört alla möjligheter för oss att bedriva en verksamhet för ensamkommande. Vi har tappat en miljon på det.

Anledningen till Bert Karlssons ilska - han menar att Skara kommun inte ger hans bolag några ensamkommande flyktingbarn.

– Jag har sju barn på ett boende som har plats för 36 personer. Jag är billigast i Sverige och ändå så skriker de efter platser. Du förstår ju hur jävla snett det är. Nu ger jag upp och gör jag asylboende för vuxna utav det i stället.

"Tjänar så jävla mycket pengar"

Bert Karlsson menar att kommunens agerande beror på girighet.

– De vill ha det själva, de tjänar ju så jävla mycket pengar. De tar ju ut 1900 kronor och vi tar ut 1300. De vill inte ha konkurrens.

När GT ringer upp Lena Bjugård Bränfeldt, omsorgschef i Skara kommun, försöker hon inte ens dölja sin uppgivenhet inför Bert Karlssons resonemang - hon har hört det många gånger förut.

– Han har skrivit insändare till varenda tidning, säger hon.

"Vi använder inte privata aktörer"

Bjugård Bränefeldt menar att Bert Karlsson inte verkar ha begripit hur kommunen jobbar med ensamkommande flyktingbarn.

– Vi använder inte privata aktörer. Alla ensamkommande flyktingbarn, med några få undantag, sköts av det kommunala, utom några som är så små att de är familjehemsplacerade, säger hon.

Kommunens hållning bottnar i ett beslut taget av den politiska ledningen och är ingenting omsorgschefen kan påverka, säger hon.

– Om vi ska gå ut med ett upphandlingsförfarande då är det ju ett politiskt beslut. Det är inte aktuellt, men då får han söka som alla andra. Men det uppdraget har inte jag, säger Lena Bjugård Bränfeldt.

Men flyktingkungen har bestämt sig - han kommer att agera.

– Jag kommer jävlar i mig se om det är förenligt med kommunen att agera på det här sättet, säger Bert Karlsson.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER