Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bert Karlsson fälls för bokföringsbrott

Bert Karlsson fälls för tre fall av bokföringsbrott.
Foto: NORA LOREK
Asylboendet på Guö tillhörde Bert Karlssons bolag.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Flyktingentreprenören och tidigare riksdagspolitikern Bert Karlsson fälls för tre fall av bokföringsbrott.

Bakgrunden är brister i redovisningen för bolaget Jokarjo AB som driver Bert Karlssons många flyktinganläggningar.

– Det är inget att säga, vi har gjort fel, säger Bert Karlsson.

Anmälaren är en privatperson, en företagare från Mellansverige.

Bert Karlsson har gjort storvinster de senaste åren på flyktingmottagandet med sitt bolag Jokarjo AB. Men redovisningen i jättekoncernen har det varit sämre ställt med. 

Nu fälls Bert Karlsson för bokföringsbrott i tre fall, för återkommande brister i redovisningen där bolaget inte avslutat bokföringen och skickat in årsredovisningar i tid.

Det ska ha skett under tre års tid.

– Det är inget att säga. Min ansvarige för bokföringen har varit sjuk precis när vi skulle lämna in det sista bokslutet och jag kan inte dra upp en sjuk ur sängen, säger Bert Karlsson.

Privatperson anmälde Bert Karlsson

Samtidigt skyller Bert Karlsson sårbarheten i koncernen på att inte administrationen hängt med då Jokarjos verksamhet expanderat kraftigt. 

– Vi har expanderat från en miljon till en miljard och min administration är densamma. Det är inget att säga om det. Bara att betala.


LÄS MER: Bert Karlsson miljonbråk med Livets Ord


Men det var inte Bolagsverket eller någon annan myndighet som anmälde Bert Karlsson. 

I stället var det en privatperson från Mellansverige med egen företagarbakgrund och engagerad i ett lokalt borgerligt missnöjesparti som anmälde.

Anmälaren säger att det var något han gjorde i sin egenskap av samhällsmedborgare.

– Min hållning är sedan många år tillbaka att vi ska vara rädda om skattepengarna. Om man omsätter så mycket pengar som Bert Karlsson gör så har man naturligtvis som alla förstår möjlighet att lämna in årsredovisningen i tid, säger anmälaren.

Polisanmälan ledde till att Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning och att Bert Karlsson nu fälls. 

50 000 kronor i böter

Flyktingentreprenören och debattören döms till villkorlig dom och ska betala 50 000 kronor i böter. Därutöver ska han betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Du har varit företagare i större av ditt liv och så fälls du för detta. Hur kommer det sig?

– Jag kan inte göra så mycket. Nu har jag anställt en person, tagit in en person utifrån som varit på revisionsbyrån. Jag måste ha folk som jag jobbat med och som jag vill ha, säger Bert Karlsson.

Jokarjo AB har gått från ingenting till att bli en av landets allra största koncerner inom flyktingbranschen, med ett mycket stort antal flyktingboenden runt om i landet. 

I oktober kunde vi berätta att koncernen för 2015 gjorde en vinst efter finansnetto på över 60 miljoner kronor. Utdelningen på 36 miljoner fördelades mellan Bert Karlssons barn.

Samtidigt varslade Bert Karlsson under hösten 90 procent av sina anställda på grund av det vikande antalet flyktingar som kom till landet. 

Bokföringsbrott: En till tre månaders fängelse

Den åklagare som lett utredningen är på semester, men kammaråklagare Carl Bergström säger i hans ställe att det så kallade straffvärdet för tre fall av bokföringsbrott ligger någonstans mellan en och tre månaders fängelse.

Aktiebolagens årsredovisningar är viktiga både för bolaget självt och för att utifrån kunna följa vad som sker i bolaget. De ska lämnas in senast sju månader efter räkenskapsårets slut.

– Dröjer det mer än tre månader blir det ett brott av normalgraden och straffvärdet kan ibland ses som mellan en och tre månaders fängelse, men för en person som Bert Karlsson som tidigare är ostraffad blir det villkorlig dom och 50 dagsböter, säger Carl Bergström

– Det är en sträng lagstiftning och sträng rättstillämpning och det hänger ihop med att många bolag startas upp och lämnar inte in årsredovisningarna och det behövs både internt och externt för att se vad det är för bolag och om man kan lita på det?