Foto: ROBIN ARONFoto: ROBIN ARON
 Foto: ROBIN ARON
GT besökte Emil Ahmetbasic och Bert Karlsson på matfabriken i Lidköping 2016. Foto: NORA LOREKGT besökte Emil Ahmetbasic och Bert Karlsson på matfabriken i Lidköping 2016. Foto: NORA LOREK
GT besökte Emil Ahmetbasic och Bert Karlsson på matfabriken i Lidköping 2016. Foto: NORA LOREK
PressmeddelandetPressmeddelandet
Pressmeddelandet

Bert Karlsson återkallar mat efter bakterielarm

Publicerad

Bert Karlsson-ägda företaget Food Company har fått in listeriebakterier. Därför har man återkallat en stor mängd matlådor.

– Vi har analyserat och det visade sig komma från en maskin som kom utifrån, säger Bert Karlsson till Skaraborgs Läns Tidning.

Det var i förra veckan som det upptäcktes att bakterien kommit in i mat som företaget tillverkar. Detta efter att miljö- och hälsoenheten i Lidköpings kommun gjort en rutinkontroll.

Under helgen har lokalerna sanerats och i måndags gick man ut med ett pressmeddelande om att man återkallar 100 matlådor som gått ut till kunder.

”Inte mörkat”

Man vet inte hur bakterierna kommit in i maten.

– Det är inget som vi har mörkat. Tyvärr händer sådant här, men vi har analyserat och det visade sig komma från en maskin som kom utifrån, säger Bert Karlsson till Sklt.

Företagets ansvarige,  Emil Ahmetbasic, berättar:

– Maskinen har nu tagits ur produktionen och nya provtagningar visar att bakterien nu ska vara borta. Vi återkallade några hundra portioner. Nu är produktionen i gång som vanligt igen.

Man säljer färdigrätterna till detaljhandeln regionalt i Skaraborg.

Kan vara farlig

Lidköpings kommuns miljöinspektör, Annika Grimling, är nöjd med företagets agerande:

– När något sådant händer brukar produkter återkallas och företaget har gjort det rätt omfattande och återkallat många produkter, säger miljöinspektör Annika Grimling till Sklt.

Listeriabakterien är vanlig på stora livsmedelsföretag i kalla temperaturer. Den finns också ute i naturen, till exempel hos vissa djurarter, jord, växtrester och avloppsvatten.  Människor med försvagat immunsystem, det handlar oftast om gravida, sjuka och gamla, kan bli sjuka av bakterien. I enstaka fall kan det handla om allvarlig sjukdom.

Människor med normalt immunsystem brukar inte insjukna till följd av bakterien.

GT har sökt Bert Karlsson för en kommentar.

 

Maträtterna som återkallats

Detta är informationen som företaget själva gick ut med i måndags:

Food Company i Lidköping AB återkallar följande 1-portionsrätter under varumärket Kinnevikens Mat:

Köttbullar med lingon, gräddsås, bönor och potatismos

Nötköttbullar med lingonsylt, gräddsås, bönor och potatismos

Spätta med champinjonkräm, spenat samt potatis

Fisksymfoni med dillsås och räkor, serveras med potatismos

Torsk med dillsås och räkor, serveras med potatismos

Mandelbakad fisk med dillsås, citron, ärtor och potatismos

Kalvfärsbiff med lökfrästa ärtor, gräddsås, potatismos och lingon

Återkallandet gäller rätter med bäst före datum:

2018-05-16

2018-05-17

2018-05-18

2018-05-19

2018-05-22

2018-05-23

2018-05-24

2018-05-25

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER