Berit bor inte i glesbygd. Hon är inte heller kund i någon liten nischbank.
Hon bor i Göteborg och får in sin pension på ett konto i Nordea. Banken presenteras så här på hemsidan:
”Nordea är den största finanskoncernen i Norden och en av Europas största banker
Vi vill göra verklig skillnad – för dig som kund och för de samhällen där vi har verksamhet – genom att dela med oss av den breda kompetens vi byggt upp under 200 år i branschen”
Vill möta människor
Berit vill i likhet med runt 15 procent av svenskarna inte använda bankkort.
– Det finns flera orsaker till det. Dels risken att råka ut för bedrägerier, dels kostar det pengar och så blir det väldigt tråkigt med ett samhälle utan sociala möten, säger Berit.

Berit och alla andra som vill betala med kontanter har det redan i dag ganska jobbigt.
– Jag bor i Backa på Hisingen. En gång i månaden, när jag fått min pension, åker jag till Mölndal och tar ut pengar för att ha till inköp under månaden.
Men nu har personalen berättat för Berit att efter 31 maj kan hon inte längre ta ut några pengar på kontoret. Därmed har norra Europas största bankkoncern noll kontor i landets näst största stad där kunderna kan ta ut kontanter om man saknar bankkort.
Ringde regeringskansliet
Berit är arg över utvecklingen.
– Jag har ringt regeringskansliet. Där sa en trevlig man att de ser över detta problem just nu. Men några besked fick jag ju inte.
– Jag har ringt Konsument Bank. Där tyckte dom att jag skulle byta bank. Men jag och min nu avlidne man tog ett lån i Nordea så det är väl inte så enkelt? Dessutom har mina barn kollat och det verkar vara lika illa vad gäller alla storbanker. Man kan snart inte ta ut pengar nånstans i Göteborg!
Allt fler svenskar vänder sig nu mot utvecklingen. Vi är det mest kontantlösa landet i världen, men nu menar många att det gått för långt.

Det så kallade ”Kontantupproret” växer sig allt starkare. Före detta rikspolischefen Björn Eriksson går i bräschen och skrev nyligen en debattartikel där han varnade för utvecklingen.
Helt kontantlöst 2023?
Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan har kommit fram till att våren 2023 kommer det i praktiken vara omöjligt att handla med kontanter i Sverige.
– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, sa en av forskarna, Niklas Arvidsson, till Computer Sweden när rapporten presenterades förr året.
Men Arvidsson påpekar också att alla är långt ifrån redo för det kontantfria samhället:
– Det finns också grupper som absolut inte är redo. Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem.
Mikaela Östman på Nordea bekräftar i en skriftlig kommentar att ”efter den 31 maj erbjuder inget Nordeakontor i Stor-Göteborg manuell kontanthantering som tjänst.”
Man skriver också att endast fem kontor i hela landet har kvar tjänsten efter 31 maj. Man hänvisar till bankomater vilket det alltså behövs bankkort för att kunna använda.
Berit Grenheden är inte nöjd.
– Det är en skrämmande utveckling. Bankerna måste tänka om!