Att det i vart fall delvis rör sig om hämnd är inget författaren Andreas Bergman sticker under stol med. Den tidigare travboksförfattaren och redaktören för speltidningen Gamblers Finest säger att han bland annat var inspirerad av Anna Odells film Återfesten när han skrev sin självbiografi.
Med den väsentliga skillnaden att han - till skillnad mot Anna Odell - väljer att namnge och peka ut de personer som han påstår är egna och många andras mobbare på en av Göteborgs högstadieskolor i mitten av åttiotalet.
"Handlar om hämnd"
– Det handlar om hämnd men även om att lyfta frågan. Men visst, det finns en hämndgrej i det, säger Andreas Bergman som hyrt en monter på Bok- och biblioteksmässan bara för att sälja sin bok.
I ett fall namnger han och beskriver i detalj en man som senare skulle komma att göra karriär i medievärlden och påstår att denne varit drivande i gruppen av mobbare som förgripit sig på en utsatt flicka på skolan.
Övriga i gruppen namnges helt eller delvis i boken.
– Det handlar om moral. Jag tycker de ska få känna sitt ansvar, säger Andreas Bergman.
Samtidigt är det personer som vid den här tiden, i lagens mening, är barn och nu kommer detta när de långt senare är vuxna. Är det att ta ansvar från din sida?
- Jag vet men återigen handlar det om hur illa detta var och vilka avtryck det fick. De får ändå stå för det. De var inte fem år gamla, de visste vad de gjorde och sket helt i konsekvenserna, bara de fick ha roligt.
Andreas Bergman har i många år varit engagerad i trav- och spelfrågor. I den miljön har han också själv hamnat i många diskussioner och konflikter.
"Kontaktat advokat"
När GT kontaktar den tv-profil som är en av de som pekas ut i boken och som särskilt namnges i pressmaterialet säger han att boken är helt okänd för honom. Andreas Bergman medger att han inte kontaktat de personer han pekar ut. De har inte heller meddelats om att boken kommer presenteras i en monter på Bok- och biblioteksmässan.
– Jag har kontaktat advokat, säger den utpekade mannen som bland annat varit programledare för TV4.
Han vill inte kommentera uppgifterna mer än att det som står inte stämmer och att han överväger en polisanmälan.
Förtalsprocess avskräcker inte
En förtalsprocess är däremot något författaren Andreas Bergman säger sig ta med ro.
– Det är jag inte rädd för. Då får det väl bli så. Jag tycker att jag har rätt. Någonstans är det också att lyfta den här frågan och då får det väl kosta lite.
Svensk förtalslagstiftning tar inte hänsyn till om det som någon påstår om någon annan är sant eller inte. Den som utpekar någon som brottslig, "klandervärd i sitt levnadssätt" eller på annat sätt ger uppgifter som syftar till att utsätta personen för andras missaktning kan dömas för förtal. Det innebär inte att alla känsliga uppgifter är förtal, men det måste finnas ett försvarligt skäl för att föra uppgifterna vidare.
Få de senaste västsvenska nyheterna på GT:s Facebook och Twitter.