Busschauffören gör en av många vansinniga omkörningar enligt vittnet. Foto: PRIVATBusschauffören gör en av många vansinniga omkörningar enligt vittnet. Foto: PRIVAT
Busschauffören gör en av många vansinniga omkörningar enligt vittnet. Foto: PRIVAT
Den 2 april skedde den hemska bussolyckan i Härjedalen då tre ungdomar från Marks kommun miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TTDen 2 april skedde den hemska bussolyckan i Härjedalen då tre ungdomar från Marks kommun miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Den 2 april skedde den hemska bussolyckan i Härjedalen då tre ungdomar från Marks kommun miste livet. Foto: NISSE SCHMIDT/TT

Här är turistbussens livsfarliga manöver

Publicerad

Bussen som kraschade i Härjedalen varpå tre ungdomar miste livet tillhörde bolaget Bergkvarabuss – nu anmäls företaget igen. 

Detta efter att en av bolagets busschaufförer anklagas för att ha kört synnerligen aggressivt på Vestlandet i Norge. 

– Familjen var livrädd. Vi tänkte att när bussen kraschar så rammar den oss också. Det var en fruktansvärt obehaglig upplevelse, berättar ögonvittnet Therese Brandal.

Delar av bussens vansinnesfärd längs de norska fjällväggarna fångades på film.

Bussföraren är polisanmäld, men nekar till att ha kört vårdslöst.

Det var ett fordon från Bergkvarabuss som kraschade i Härjedalen den 2 april. I bussen färdades 58 elever och lärare från Skene. Tre av eleverna omkom och många skadades. Olyckan utreds av åklagare Mikael Bäckström.

– Än så länge är bara föraren misstänkt för brott, men också bolaget kan dras in i utredningen i ett senare skede, berättar Bäckström som ännu väntar på den tekniska utredningen.

 

LÄS MER: Olyckan där tre ungdomar miste livet 

 

Bara tre månader efter den tragiska olyckan är en annan bolagets busschaufförer polisanmäld. Denna gång efter något som ögonvittnen beskriver som en vansinnesfärd i Romsdalen på det norska Vestlandet, vilket lokaltidningen Nytt i Uka var först med att berätta om.

Filmade bussen

Familjen Brandels film visar en kort sekvens av bussens framfart. Den visar en omkörning av en bil där såväl mötande bil som det omkörda fordonet tvingas bromsa.

Therese Brandel berättar att hon observerade bussens framfart långt innan hennes son filmade den.

– Galenskaperna började inne i Innfjordtunneln. Vi hörde en mängd bilar tuta och i backspegeln såg jag bussen göra flera omkörningar i den täta trafiken.

Tunneln är under renovering. Såväl ljusstyrka som högsta tillåtna hastighet är nedsatt just nu, uppger Nytt i Uka.

Bussföraren fortsatte köra lika aggressivt efter tunneln, uppger Therese Brandel som då började bli orolig och hade koll på fordonet mest hela tiden i backspegeln.

– Den gick ideligen ut för att köra om men fick oftast gå tillbaka för att inte krocka med mötande bilister.

Olyckan var nära

Efter en stund hamnade bussen precis bakom Brandels bil. Då mötte den en långtradare och olyckan var mycket nära, enligt Therese.

– Vi var nära att blåsa av vägen, bussen girade ned precis bakom vår bil som höll en hastighet på 80-90 kilometer i timmen, säger hon. 

I det läget var alla i Brandels bil riktigt rädda. Men dramat var inte över. För bussföraren fortsatte köra om.

– När den körde om oss kom en mötande bil så bussföraren fick kasta sig in framför oss. Vi fick bromsa hårt för att undvika en kollision, säger Therese Brandels. 

Väl hemma polisanmälde familjen den svenske bussföraren.

"Hade full kontroll"

Bergkvarabuss har en helt annan version av händelsen:

– Det ser ju illa ut på filmen, men jag har pratat med chauffören som är en våra mest erfarna och har kört oerhört mycket just i Norge. Han kan vägarna och försäkrar att han hade full kontroll under omkörningen, säger pressansvarige Simon Sandberg.

Det var ett antal incidenter där bussföraren körde aggressivt innan också, enligt vittnet?

– Nja, vittnet talar om händelser i en tunnel bland annat, men den tunneln ligger inte alls på sträckan så det stämmer inte, enligt chauffören, säger Simon Sandberg. 

Ord mot ord

Chauffören hävdar tvärtom att Brandels ska ha agerat farligt i trafiken genom att försöka förhindra hans omkörning.

Incidenten har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier i Norge. Detta beror delvis på att Bergkvarabuss var inblandade i en dödsolycka i Norge 2013

Polis utreder nu det nya ärendet.

– Vi fick anmälan den 31 juli. Den gick ut på att en turistbuss hade gjort flera farliga omkörningar.  Men vi fick inte dit någon patrull, säger inre befäl vid Innlandet polisdistrikt, Jan Egil Gilberg, till Nytt i Uka.

Han säger också att polisen ska utreda saken när anmälan kompletterats med video.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER