Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergakungen kan komma att rivas

Bergakungen kan komma att rivas.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

För bara några veckor sedan påbörjades bygget av en Imax-salong på Bergakungen.

Den storslagna salongen kommer ha en jätteduk, laserprojektorer och ställbara fåtöljer.

Men när det planeras för framtiden finns risk att biografen kan komma att rivas, skriver GP.

Den 7 oktober i år satte Filmstaden Bergakungen i centrala Göteborg i gång med bygget av sin nya Imax-salong.

Salongen blir den andra i Sverige och beskrivs som storslagen med bland annat skarpa bilder på en jätteduk och med massivt ljud.

Totalt rymmer salongen 200 sittplatser som bytts ut till ställbara fåtöljer.

– Det känns fantastiskt att vi snart kan ge vår publik i Göteborg möjligheten att uppleva filmer i Imax, sa Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, då i ett pressmeddelande.

Salongen väntas stå klar om några månader – och under tiden kommer övriga verksamheten fortsätta som vanligt.

Kan rivas

Men samtidigt som bygget av den nya salongen pågår är Filmstaden Bergakungens framtid osäker, skriver GP.

Anledningen är utredningen av det så kallade evenemangsområdet där bland annat Valhallabadet ska ersättas och där förslag finns för att bygga över 6 000 lägenheter.

I samband med det kan Bergakungen ligga i riskzonen.

Konsulternas utredning är nu klar – och politikerna har nu fått tre förslag av olika storlek att ta ställning till, enligt GP.

I det största av dem förespråkas att Bergakungen ska rivas, precis som Ullevi.

Utredarna menar att en rivning av Bergakungen skulle kunna innebära att Skånegatan bland annat skulle kunna få höghus samt att 6 100 lägenheter skulle kunna byggas.

Tomten där biografen står tillhör Göteborgs stad och är till och med 2029 upplåten till Wallenstam, och det är först därefter som en rivning kan bli aktuell.

Förutsätter att den flyttas

Samtidigt skriver utredarna, enligt GP, att de förutsätter att Bergakungen då flyttar till det planerade upplevelsecentrumet.

Risken att biografen kan komma att rivas är något som överraskar Jonas Yngfalk, fastighetsdirektör på biografägaren Odeon Cinemas Group.

– Men vi har ju en framgångsrik biograf och om de skulle vilja riva Bergakungens salar har jag väldigt svårt att tänka mig att de inte skulle erbjuda lika bra lokaler i närheten som ersättning, säger han till GP utan att vid tillfället ha läst rapporten.

LÄS MER: Göteborg får sin första Imax-bio