Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinupprorets grundare Janne slutar – av hälsoskäl

Bensinupprorets grundare Janne Berglund avgår som ledargestalt inom gruppen. Foto: Privat
Gruppen och dess drygt 630 000 medlemmar ställer sig bakom kravet på aktion och sänkta bensinpriser och har skapat debatt även på de stora politiska arenorna i Sverige. Foto: FRITZ SCHIBLI

Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” – där man vill sänka bensinpriset i Sverige – har hittills lockat över 630 000 medlemmar.

Nu meddelar gruppens grundare Janne Berglund att han avgår och träder tillbaka som ledargestalt i upproret.

– Det är hälsoskäl som ligger bakom, berättar han.

Gruppen och dess drygt 630 000 medlemmar ställer sig bakom kravet på aktion och sänkta bensinpriser och har skapat debatt även på de stora politiska arenorna i Sverige.

Under torsdagen kommer representanter från gruppen bland annat att besöka riksdagen i Stockholm för att diskutera bränsleskatter.

Moderaternas Niklas Wykman är den som bjudit in gruppen och skrev under förra veckan att bensinupproret ska tas på allvar.

”Bensinupproret 2.0 för fram en oro och en kritik som är befogad. Det är viktigt att lyssna till de problem som de uppmärksammar”, skrev Wykman då.

Gruppen ska under torsdagen besöka riksdagen. Foto: OLLE SPORRONG

Janne Berglund lämnar på grund av hälsoskäl

Men dagen innan besöket i Stockholm meddelar gruppens grundare Janne Berglund, 69, från Borås, att han avgår och inte kommer att följa med till riksdagen, något som P4 Sjuhärad tidigare skrivit om.

– Jag har hoppat av i dag. Det är hälsoskäl som ligger bakom och därför har jag valt att ta ett steg tillbaka, sa Berglund under onsdagen.

Berglund berättar att funderingarna om att hoppa av funnits under en längre tid.

– Jag har under den senaste veckan funderat hit och dit. Det här med upproret har ju egentligen varit jobb dygnet runt i sex veckors tid. Man måste lyssna på signaler, så därför så har jag valt att ta det här beslutet. Hälsan är väldigt viktig, säger han.

Janne Berglund berättar att han fortfarande brinner för ett sänkt bensinpris. Foto: HENRIK JANSSON

Men trots att Berglund nu lämnar ledarpositionen kommer han fortsätta vara en del av upproret, berättar han.

– Jag brinner fortfarande för det här och kommer stanna kvar som medlem.

Ledarskapet för bensinupproret tillfaller nu Peder Blohm Bokenhielm.

– Han kom med när vi hade 5 000 medlemmar. Han är lite spindel i nätet, så det är väldigt naturligt att han tar över, berättar Berglund.