Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bengtsfors vill inte ta emot fler nyanlända

Krisen i svenska kommuner är på väg att rita om den politiska kartan.
Stig Bertilsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Bengtsfors.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Bengtsfors.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Bengtsfors vill inte tvingas ta emot fler nyanlända.

Kommunalrådet Stig Bertilsson, M, tycker att kommunen redan har tagit emot en ”för stor andel”.

– Vi kan inte förbjuda nyanlända att komma till Bengtsfors men det bör fördelas jämnare på Sveriges kommuner, säger han.

Moderaten Stig Bertilsson, ordförande i kommunstyrelsen i Bengtsfors, har blivit ett bekant namn för många över hela Sverige. Det började i somras, då flera medier rapporterade om ett brev han skrivit till ett antal ministrar i regeringen.

Stig Bertilsson: ”Inte rimligt”

Budskapet var tydligt:

Bengtsfors kommun riskerade att gå i konkurs på grund av att staten lämnat över alltmer av de kostnader som förknippas med mottagandet av nyanlända.

Stig Bertilsson betonade att han inte vänder sig emot invandringen – men att landsbygdskommuner har tvingats ta ett ”oproportionerligt stort ansvar”.

– Det är inte rimligt att vi ska ta den smällen. Vi är inte en utarmad kommun men vi har en svag ekonomi och i nuläget går vi dagligen med förlust, sa kommunalrådet då.

Om nödropet till regeringen

När Expressen kort därpå träffade honom på hemmaplan berättade han vidare om sitt nödrop till regeringen.

– Nya, stora inflyttningar ställer krav på hela samhällsapparaten. Nu ska vi ställa om till att minska befolkningen igen. Vi kommer behöva minska antalet anställda ordentligt. Samtidigt är de nya medborgare som kommit i huvudsak kvar. Vi har en skola i Dals Långed där det en period talades 24 språk. Det krävs tolkar, det krävs resurser, sa Stig Bertilsson och fortsatte:

– Vi har naturligtvis glädje av att det kommit nya medborgare – det här är en annan fråga än den samlade flyktingmottagningen till Sverige – men det är obegripligt att inte fler hamnat i tätorterna.

Han sa också att det han belyser är ett systemfel.

– Fördelningen mellan statens och mindre kommuners ansvar hamnat snett.

Stig Bertilsson berättar i Expressen TV.

Vill sluta ta emot nyanlända

Under perioden 2014-2017 har Bengtsfors tagit emot 700 nyanlända. Och nu vill Stig Bertilsson att länsstyrelsen slutar anvisa nyanlända till kommunen.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år, så vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger han till TV4 Nyheterna.

Han utvecklar för Expressen:

– Vi tycker det är rimligt att kommuner som har tagit emot mycket färre får ta det här. Det innebär inte att det inte kommer nyanlända till Bengtsfors, för vi kan inte påverka anhöriginvandringen eller att människor har rätt att bosätta sig där de vill.

Anser att Bengtsfors tagit emot för många

Stig Bertilsson fortsätter:

– Vi kan inte förbjuda nyanlända att komma till Bengtsfors men vi vill skicka signalen att Bengtsfors i förhållande till sin storlek har tagit en alldeles för stor andel och att det bör fördelas jämnare på Sveriges kommuner.

Enligt kommunalrådet är det dock inte aktuellt att göra som i Sölvesborg, där samstyret mellan SD, M, KD och det lokala Sol-partiet har klubbat igenom att man vill pröva principen om kommunalt självstyre mot bosättningslagen.

– Nej, det har vi ingen avsikt att göra. Vår avsikt är att skicka en tydlig signal att Bengtsfors har tagit ett mycket stort ansvar, och att ansvaret bör fördelas jämnare på Sveriges kommuner.

Mottagning av nyanlända och bosättningslagen

2016 infördes bosättningslagen, som omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd. Lagen ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända mellan Sveriges kommuner.

Ensamkommande omfattas dock av en annan lag.

Förutom Migrationsverket har även länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen – tillsammans med kommunerna – ansvar för mottagandet och etableringen av nyanlända personer.

Hur många nyanlända personer som kommunen är skyldig att ordna boende till styrs av det kommuntal som länsstyrelsen beslutar om. Beslutet ska baseras bland annat på kommunens storlek och hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Källa: TT, Migrationsverket 

Mer om Bengtsfors kommun:

Veidekkedirektören Lennart Weiss säger att han tycker att frågan om bostäder för hushåll med lägre inkomster saknas i den politiska debatten.

LÄS MER: Slumhusen i bruksorten: ”Vi är inte mycket värda”