Bengt–Göran Blomstrand, 74, blev bestulen på sitt smycke av en äldrebedragare. Foto: PRIVATBengt–Göran Blomstrand, 74, blev bestulen på sitt smycke av en äldrebedragare. Foto: PRIVAT
Bengt–Göran Blomstrand, 74, blev bestulen på sitt smycke av en äldrebedragare. Foto: PRIVAT
Bengt-Göran satt utanför Christinae kyrka i Alingsås när äldrebedragarna slog till. Foto: LEIF JACOBSSONBengt-Göran satt utanför Christinae kyrka i Alingsås när äldrebedragarna slog till. Foto: LEIF JACOBSSON
Bengt-Göran satt utanför Christinae kyrka i Alingsås när äldrebedragarna slog till.  Foto: LEIF JACOBSSON

Bengt-Görans hjälp – efter mardrömmen

Publicerad

Äldrebedragarna slog till mot Bengt-Göran Blomstrand, 74, och stal hans kära halsband.

Han trodde då att han aldrig skulle få tag på ett likadant – då kom oväntade hjälpen från USA och Monica Oscarsson.

– Jag blev så ledsen när jag läste om Bengt-Göran och ville skicka smycket till honom, säger hon.

Precis som vanligt var Bengt-Göran Blomstrand från Alingsås tidig till gudstjänsten på söndagen. Men när han satt på en parkbänk utanför kyrkan slog äldrebedragarna till.

En kvinna ska bland annat erbjudit han en ring och även satt en halskedja runt hans hals.

– När jag skulle ta av mig det märkte jag att min egen guldlänk var borta. Det var ett halsband med en vattendroppe och ett kors som jag hade fått från Svenska kyrkan, eftersom jag har jobbat en del för dem, sa Bengt-Göran Blomstrand till GT då.

Fick det av Svenska kyrkan

Smycket, som var i form av Svenska kyrkan i utlandets (Skut) symbol, hade han fått för sina insatser i bland annat sjömanskyrkan i Rotterdam och Svenska kyrkan i New York.

Smycket tillverkas inte längre i Sverige och att spara ihop pengar för att söka efter ett exemplar utomlands hade varit en mäktig uppgift för 74–åringen.

Halsbandets berlock är i form av Svenska kyrkan i utlandets symbol – en vattendroppe med ett kors.Foto: Privat

Men i dagarna kom hjälpen från oväntat håll när Bengt-Göran blev uppringd från ett amerikanskt nummer. Då han bara har en kontantkortstelefon lät han bli att svara – men personen på andra änden av luren spelade in ett meddelande.

– Då var det en kvinna som bodde i Denver i Colorado som hade ringt mig. Hon berättade att hon hade ett likadant smycke som hon ville skicka till mig. Hon ville bara försäkra sig om att det var rätt person, säger Bengt-Göran.

Kvinnan från Klippiga bergen var Monica Oscarsson, 74. När hon hade läst GT:s artikel om Bengt-Göran blev hon bestört.

– Jag tycker att det är så förfärligt att han blev bestulen när han satt utanför kyrkan.

"Finns så fina människor "

Monica kom dock att tänka på att hon hade ett smycke som stämde överens med det som Bengt-Göran beskrivit. 

– Jag fick det av Svenska kyrkan i New York efter att ha hjälpt till med julbasarer och annat. Jag blev så ledsen när jag läste om Bengt-Göran och ville skicka smycket till honom, säger hon.

Monica Oscarsson, 74, från Denver i Colorado ringde upp Bengt–Göran Blomstrand.Foto: Privat

De har nu lyckats få kontakt via Facebook och snart kommer halsbandet påbörja sina resa över till Atlanten. Bengt-Göran är rörd av gesten.

– Jag är så tacksam för att hon hörde av sig. Tänk att det finns så fina människor ute i världen, säger Bengt-Göran Blomstrand.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER