Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belinda Olssons kritik efter #metoo

Belinda Olsson ser fram emot nya program med "Opinion live"Foto: HENRIK JANSSON
Även om programmets kulissser ändras så kvarstår kärnan.Foto: HENRIK JANSSON
Lasse Kronér har hoppat av "Smartare än en femteklassare" efter anklagelser om sexuellt utnyttjande.Foto: / SVT

Belinda Olsson är aktuell som programledare i "Opinion live" som nu inviger sin nya studio och rör om i programmet.

Hon tycker att medierna ska rannsaka sig själva i svallvågorna av #metoo-rörelsen.

– Generellt sett är det väldigt bra att man dammar av och städar upp lite, säger programledaren.

Belinda Olsson i nya studion.Foto: HENRIK JANSSON

GT träffar Belinda Olsson, programledare i "Opinion live" i SVT:s lokaler på Hisingen, Göteborg. Kvällen till ära ska hon spela in ett provprogram i den helt nya studion som beskrivs som "mysigare" än den förra.

– Vi försöker hitta tillbaka till något mer intimt. Som en dejt, fast en dejt med dålig stämning, säger hon.

Och tittarna kommer mötas av än fler förändringar även om kärnan, debatten, är densamma.

Nytt i "Opinion live"

– Vi kommer fortsätta göra relevant samhällsdebatt, absolut. Dagsaktuellt och frågor som berör många. Men vi ska också en gång i månaden flytta hela programmet ut i Sverige. Det är också nytt, säger hon vidare.

#Metoo-rörelsen har knappast undgått någon. Och mediebranschen har inte varit förskonad. I Göteborg har Ingvar Oldsberg fått sparken från "Bingolotto" efter att en utredning visat på "allvarliga arbetsmiljöproblem" och Lasse Kronér har hoppat av "Smartare än en femteklassare" efter anklagelser om sexuellt utnyttjande.

Belinda Olsson har självt märkt av osunda strukturer i branschen.

– När jag var ung vikarie framför allt så var det mycket att man snackade sinsemellan. Det är ju så tjejer gjort väldigt mycket: "Den där killen är inte okej" och "han har jag hört är dum i huvudet och gör så här". Däremot har jag inte personligen varit utsatt särskilt mycket.

"Ganska rädda"

– Men jag kom in i mediebranschen när jag hade varit med och gjort "Fittstim" (antologi med feministiska texter, reds. anm.) så jag tror att de var ganska rädda för att vi skulle avslöja dem. Men även om jag var en ung stridbar, feminist så var man också en del av de här strukturerna och den här tystnadskulturen.

Belinda Olsson, programledare i "Opinion live"Foto: HENRIK JANSSON

Hon tycker dock att man ska lyfta frågan till en strukturell nivå och inte så mycket en individuell.

"Bra att man dammar av"

– Det är enskilda huvuden som rullar, men jag skulle nog vilja ha en lite mer intensiv diskussion kring chefer och chefers ansvar. Varför har man inte gjort mer för att förändra den här kulturen?

– Generellt sett är det väldigt bra att man dammar av lite och städar upp lite. Men vem som ska offras i det eller inte, det tycker jag är väldigt svårt att jag svara på, säger Belinda Olsson.

Att "Opinion live" nu stundtals flyttar ut i landet är en högst medveten strategi för att komma närmare tittarna var än de befinner sig.

– Det är viktigt att komma ut i Sverige så det inte blir för mycket Göteborg- och Stockholms-tv av allting. Det finns mycket att diskutera, speciellt under ett valår.

 

 

LÄS OCKSÅ: Belinda Olsson om SVT:s nya satsning