Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Belastningen på sjukhusen ökar

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen av coronaviruset ökar fortfarande i VG-regionen, men takten har dämpats.Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Spridningen av coronaviruset ökar fortfarande i Västra Götaland – men i dämpad takt. Det kommunicerades på torsdagens presskonferens.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, understryker samtidigt att faran är långt ifrån över.

– Jag vädjar till dem som tycker att de här råden inte är något att följa: Ni måste göra det, säger han.

Och på regionens sjukhus ökar belastningen.

Vecka 46 rapporterades 4 192 coronafall in i Västra Götaland, vilket är en ökning med 121 fall jämfört med föregående vecka. Det framgår av den coronarapport som VG-regionen publicerade på torsdagen. 

En ökning, men att den inte är större är ändå glädjande. Det säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Det talar för att vi har en lägre ökningstakt än tidigare, och det är positivt. Men fortfarande så har vi väldigt många bekräftade fall.

Det är också vanskligt att avgöra ökningstakten endast utifrån antalet bekräftade fall, fortsätter han.

– Det beror på hur många som blir provtagna. Det kan också finnas ett mörkertal, att många inte provtar sig, säger Wahlberg, men tillägger att det trots allt togs fler prover under vecka 46 än under vecka 45.

Men även om det finns positiva inslag i statistiken, vädjar Thomas Wahlberg till allmänheten att inte slappna av.

Vädjar till allmänheten

– Det är många som verkligen följer råden, och det ska vi vara tacksamma för. Men det är också många som inte gör det. Jag vädjar till dem som tycker att de här råden inte är något att följa: Ni måste göra det. Det är nödvändigt för att dämpa smittspridningen. 

Alla pilar pekar heller inte åt rätt håll. I Skaraborg och Sjuhärad är trenden negativ.

– Det vi har sett under föregående vecka och nu är att Skaraborg har ökat mycket. Det är en del av regionen som har klarat sig ganska så bra tidigare, men där har det blivit många fler fall under ganska kort tid, säger Thomas Wahlberg.

I Skaraborg och Sjuhärad är trenden negativ.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Ser man till incidensen, det vill säga antal bekräftade fall per 10.000 invånare, ligger Tibro kommun allra värst till.

– I Borås fortsätter smittan också att öka, och där ser vi ingen minskning, säger Wahlberg.

Ökningen av antalet fall på regionens äldreboende, en trend som man sett sedan vecka 44, är också bekymrande, fortsätter han.

– Från att ha legat lågt och stabilt så har det ökat. Det är också ett tecken på den ökade samhällspridningen, säger Thomas Wahlberg.

”Brant stigning”

Belastningen på regionens sjukhus, framför allt i Skövde och Borås, är också fortsatt hög. Som en konsekvens måste mycket av den vanliga vården ställas in och skjutas upp.

– Vi måste återigen prioritera covid och annan akut vård, säger Ann Söderström, regionens hälso-och sjukvårdsdirektör.

– Det är en brant stigning på inneliggande patienter. Vi lägger in mellan 20 och 40 patienter per dag som har så allvarlig sjukdom att man behöver sjukhusvård. Många som blir sjuka blir det också långvarigt. Det här är en allvarlig sjukdom för många i samhället, fortsätter hon.

Ann Söderström, Hälso-och sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

På torsdagen hade regionens sjukhus 220 inneliggande covidpatienter, varav 32 var i behov av intensivvård. 

Men även här finns det dock en ljusning i den annars mörka statistiken.

– Andelen IVA-patienter är inte riktigt lika hög nu som under våren. Vi har ingen riktig förklaring till det. Det kan bero på att vi har blivit bättre på att ta hand om patienterna, att vi vårdar på andra sätt, säger Ann Söderström.