Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekräftat: Publiken på Gamla Ullevi skakar husen

Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Nu är det bekräftat. Det är fotbollsmatcherna som orsakat vibrationerna hemma hos de boende runt Gamla Ullevi. 

- Jag är lite orolig för fastigheten. I dag är det bara IFK-supportrarna som hoppar, men vad händer när 19 000 hoppar?, säger Peter Mattson som bor på Adler Salvius gata.

Mätningarna av vibrationer i grannfastigheterna till Gamla Ullevi är genomförda. Det första resultatet visar att det är hejande och hoppande fans under fotbollsmatcherna som ligger bakom skakningarna.

 – Det gäller endast IFK:s matcher, säger Peter Mattson, som sett sina speglar skaka och bokhyllor svänga fram och tillbaka under matcherna.


"Varit så otäckt"

 Flera av de boende i området har valt att lämna sina hem under fotbollsmatcherna.

 – De har tyckt att det varit så otäckt, säger Peter Mattson, som är ordförande i bostadsrättsföreningen på Adler Salvius gata.

 Eftersom han personligen känt av vibrationerna är han inte förvånad över resultatet.

 – Det intressanta blir vilka åtgärder som ska vidtas, säger han.


"Säker arena"

 Higab ska nu gå vidare med en fördjupad analys av mätresultaten för att sedan kunna ta fram åtgärder som ska minimera problemen. 

 – Vi står dock fast vid vår tidigare analys att Gamla Ullevi är en säker fotbollsarena och att det inte är någon fara, varken för publiken eller de kringboende. Den är byggd för att klara en jublande och segerrusig publik, säger Jan-Åke Johansson, projektledare för Gamla Ullevi, i ett pressmeddelande.

 Peter Mattson är inte lika säker.

 – Jag är lite orolig för fastigheten. I dag är det bara IFK-supportrarna som hoppar men vad händer när 19 000 hoppar? Det är det värsta scenariot.