Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behöver sin medicin – var slut på apoteket

Behöver medicin. Johnny Bramfors, 71, har medicin så det räcker fram till i eftermiddag. Sen är hans smärtstillande läkemedel slut. Och apoteket kan inte leverera ny medicin. "Sånt här råkade man aldrig ut för före avregleringen", säger han. Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Medicinen du behöver ska finnas på apoteket. Om den är tillfälligt slut kan du kräva att den ska vara uthämtbar inom 24 timmar.

Men Johnny Bramfors, 71, kom ut tomhänt från apoteket Medstop vid Kungsportsplatsen i går - och har ingenting att hämta i dag heller.

- Jag blir förbannad, dundrar han. Jag måste ju ha min medicin!

Pensionerade byggnadssnickaren Johnny Bramfors går regelbundet till doktorn för att förnya sina recept - på mediciner han inte klarar sig utan. Två av dem tar han mot sin konstanta värk, en tredje behöver han för att dämpa verkningarna av nummer två (som är tuff mot magen).

Sina läkemedel har han tagit i många år.

- Jag har värk i rygg och axlar efter en olycka på jobbet, förklarar han.

Sover i fällbar stol

Han har fått båda sina höfter bytta, har opererat ena axeln och befarar att han måste göra nåt åt ryggen så småningom.

- Jag kan inte sova i en vanlig säng. Det gör för ont om jag hamnar på ena sidan.

Han sover i en fällbar stol.

- Så har jag sovit i 25 år.

För att må skapligt måste Johnny Bramfors ta sina mediciner. Tre plus tre plus två. Varje dag.

När en av sorterna tar slut är bristen snabbt reparerad. Med nödvändigt recept i näven kliver Johnny Bramfors in på Medstop, kvitterar ut det han behöver och håller sig upprätt en månad till.

Inga leveranser i sikte

Men måndagen den 19 augusti händer det oväntade. Johnny Bramfors får inte ut medicinen han har papper på att han måste ta. Beskedet blir att det inte finns en enda ask på hela apoteket. Och inte på något annat apotek i hela staden.

- Då kommer jag tillbaka i morgon, lyder Johnny Bramfors självklara replik.

Svaret från diskens andra sida är att det inte är någon idé. Inga leveranser är i sikte.

- Jag blir förbannad, säger Johnny Bramfors. Det är apotekens skyldighet att ta in medicinerna som folk behöver. Senast nästa dag ska de finnas.

Den besvikne före detta snickaren vet ingenting om orsaken men konstaterar att det är nya tider i branschen:

- Sånt här råkade man aldrig ut för före avregleringen.