Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Behå-upproret sprider sig: "Det är helt sjukt"

Inga barnbehåar i butikerna, men GT:s reporter får tipset att köpa en behå i den minsta storleken till en nioåring.

"Nu bränner vi alla behåar för barn!"

Behå-upproret, som Frida Boisen skrev om, har spritt sig som en löpeld bland sociala medier.

Samtidigt står underkläderstoppar för nästan en fjärdedel av Lindex försäljning av underkläder till barn enligt Kaisa Lyckdal, pressansvarig.
– Den produktgruppen har vi haft över fem år och den är väldigt populär, säger hon.

"Det bubblar inom mig. Och jag manar till aktion: Nu bränner vi alla behåar för barn! Sluta sexualisera våra åttaåringar!" skrev GT:s chefredaktör Frida Boisen i en uppmärksammad krönika om att unga flickor använder behå och sminkar sig.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Mejl har strömmat in till redaktionen och kommentarer har raddats upp på Twitter och Facebook.

"Klokt av Frida Boisen om skönhetshets för unga flickor" skrev EU-minister Birgitta Ohlsson till exempel på Twitter. Färjestadsikonen Sanny Lindström hakade också på.

"Är det den här världen som våra barn kommer att möta? Det är ju helt sjukt vad vi skapat!" skrev han på Twitter.

Också schlagerartisten Richard Herrey gav sig in i diskussionen.

"Snälla låt era flickor få vara barn så länge som möjligt. Frida Boisen skriver bra", skrev han.

"Väldigt populär"

Hos Lindex står underkläderstoppar för en femtedel av klädkedjans försäljning av underkläder på storlek 122-170.

– Den produktgruppen har vi haft över fem år och den är väldigt populär, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig till GT.

Samtidigt fortsätter behå-upproret att skapa starka känslor på sociala medier.
Och bland folk på stan är reaktionen densamma.

Många läsare upprörda

Att barn går med behå har upprört många läsare. Men på de stora butikskedjorna säger alla att de inte säljer behåar för barn.

– Vi har inte behåar för barn. Mer detaljer om storlekar kan du få på måndag men vi säljer inte behåar för barn, det är det enkla svaret på din fråga, säger Håcan Andersson vid Hennes och Mauritz pressjour.
Samma svar kommer från Kappahls informationschef Charlotte Högberg.

– Kappahl säljer inga behåar för barn. Det finns många olika storlekar på alla våra kläder. Det finns stora och små kvinnor och stora och små män och stora och små barn. Men i vårt barnsortiment finns inga behåar, säger hon.

På Lindex är det samma sak. De säljer inga behåar för barn. Däremot står underkläderstoppar för nästan en fjärdedel av butikskedjans försäljning av underkläder till barn enligt Kaisa Lyckdal, pressansvarig vid Lindex.

– Den produktgruppen har vi haft över fem år och den är väldigt populär, säger Kaisa Lyckdal.

"Många olika önskemål"

Ni ser inget problem i att det kan medföra en tidig utseendefixering för unga tjejer?

– Nej, vi har en bred kundgrupp och många olika önskemål. En del vill linnen, andra t-shirt, vissa vill ha topp och någon vill inte ha något. Vi lägger ingen värdering i det - det är kunderna själva som får välja vad de vill ha.

Hänvisas till barnavdelningen

När GT besöker en av Lindex butiker finns det heller inga behåar "för barn" på barnavdelningen. Men när vi frågar efter en behå till en nioåring blir vi hänvisade av expediten till vuxenavdelningen.

– Det är väldigt populärt att köpa den minsta storleken 65 AA, säger expediten till GT:s reporter.

Det är en rosa bh med spets och skumgummifyllning som är så liten att man knappt kan tro att den säljs på vuxenavdelningen.

– Fruktansvärt och idiotiskt, sådana borde inte få finnas. Jag har sett bilder på sexiga och utmanade underkläder för barn jag tycker att det både är hemskt och fel.

Det finns redan så mycket vuxenprylar för barn - smink och märkeskläder - och det är lika fel det, säger Elisabeth Lindberg, som blir mycket upprörd när GT visar upp behån som expediten rekommenderade.

Dottern Mimi Rudelius, som snart ska fylla nio, berättar att hon vet jämnåriga som har behå på sig. Men själv önskar hon sig inte det i present och rynkar i stället på näsan åt bara tanken.

– Tack och lov har inte frågan kommit upp ännu, men Mimi hade i alla fall inte fått det, säger mamma Elisabeth Lindberg bestämt, barn ska få vara barn så länge det går.

Reaktioner i ett urval:

 ■■ Tack för en bra artikel. Hoppas du tar strid och startar ett uppror mot detta vansinne!

Jag är farmor och ställer gärna upp. /Kerstin


■■ Så skönt att få läsa din artikel och se att vi är flera mammor som vill att våra döttrar ska få vara barn, bygga deras självförtroende på hur de är och vad de kan och inte på hur snygga de är!

Din artikel gav mig ännu mer "råg i ryggen" att fortsätta säga nej och därmed ta mitt ansvar som förälder. /Anna


■■ Jag tycker att det där har pågått länge. Dvs, sexualiserandet av barn - barn som ska framstå som vuxna på olika sätt. /Jonas


■■ Läser med skräck och oro och grubblar över var all denna bekräftelseåtrå och brist på styrka och ramar från oss föräldrar ska sluta... /Lena


■■ Vansinnet som pågår med smink etc för ungar måste få ett slut. Mycket osunt av föräldrar att köpa skiten åt barnen. /Lelle


■■ Otroligt bra skrivet, skulle önska att alla läste den och funderade både en och två gånger över vad som är viktigt i livet.

Vi har haft precis samma diskussioner med vår 10-åring och det enda det handlar om är att vara konsekvent och säga nej. Barn måste få vara barn. Inte kopior av vuxna. /Marcus


■■ Bra skrivet! Jag har inte ens döttrar själv och håller ändå med.

"Monkey see, monkey do" dessvärre. Det skvallrar ju bara om att vi i vår generation har misslyckats med jämställdheten. /Marco


■■ Det som gör mig arg i det här är att numera så tror min flicka att hon har nåt att dölja vilket gör att hon gömmer sig när hon ska byta tröja, skyler sig med handuk när vi är på bad när toppen ska tas av etc. och det finns liksom inget att dölja! Tiden kommer när de börjar förvandlas från barn till ung flicka och sen kvinna och barn ska banne mig inte redan från 5-6 års ålder börja skyla sig när det knappt ens vet varför och inte ens har tagit steget till att behöva göra det! /Emma