Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Begravdes 77 år efter flygplanskraschen

Foto: Henrik Jansson

Efter nästan 77 år hittades piloten Stig Carlsson i ett kraschat militärflygplan på botten av Vättern.

Nu har han äntligen fått begravas i familjegraven på Östra kyrkogården i Göteborg.

– Det här är en historia som berört väldigt många människor och nu har den äntligen fått ett lyckligt slut, säger Stigs systerdotter Viveka Sigvardsdotter.

Det var i juli 1937 som piloten Stig Carlsson övade målskjutning på Vättern med flygplanstypen Fokker CV-E, ett lätt bomb- och spaningsflygplan.

Men Stig Carlsson – som satt i planet tillsammans med navigatören Gösta W Lilja – fick problem när motorn bröts loss och planet kraschade.

Gösta W Lilja lyckades hoppa från planet men fallskärmen vecklades inte ut i tid och han omkom när han landade i vattnet.

Stig Carlsson kom aldrig ur och sjönk tillsammans med flygplanet ner till Vätterns botten.

Hittades på 60 meters djup

I 76 år förblev planet saknat och det dröjde till sommaren 2013 innan ett dykarteam hittade vraket på 60 meters djup.

Stig Carlsson satt fortfarande kvar i förarsätet.

Förvarsmakten tog först ett beslut om att inte bärga vare sig piloten eller flygplanet. Men efter att Stig Carlssons systerdotter Viveka Sigvardsdotter läste om upptäckten beslutade hon och hennes syster Anette Rosengren att Stig borde begravas tillsammans med sina släktingar i Göteborg.

Och på torsdagen begravdes Stig på Östra kyrkogården i Göteborg.

– Det var så otroligt fint. Jag har inga ord för det. Det var stort, fantastiskt, stämningsfullt, säger Viveka Sigvardsdotter.

"Otroligt fint"

Stig Carlssons systerdotter berättar att det närvarade flera personer från försvaret. Bland dem Micael Bydén, generalmajor och chef över flygvapnet.

– Micael sa att de behandlar detta som om det hänt i går, det tycker jag är otroligt fint. Och det har de verkligen gjort också, säger Viveka Sigvardsdotter.

Historien om Stigs öde har varit ett ofta uppkommet samtalsämne inom familjen. Och nu känner de alla att sagan fått ett lyckligt slut.

– Det är alltid en konstig känsla när någon har försvunnit. Men nu känns det som att han äntligen kommit hem och får vila i frid. Det hade jag också velat göra om jag varit borta i nästan 77 år, säger Viveka Sigvardsdotter.