De fyra män som sitter anhållna i Göteborg begärs häktade för förberedelse till mord. Foto: Anders Ylander
De fyra män som sitter anhållna i Göteborg begärs häktade för förberedelse till mord. Foto: Anders Ylander

Begärs häktade för förberedelse till mord

Publicerad
Uppdaterad
De fyra män som sitter anhållna i Göteborg kommer att begäras häktade. Men inte för förberedelse till terrorbrott utan för förberedelse till mord, enligt Göteborgs tingsrätt.
Häktningsförhandlingarna kommer att hållas under onsdagen, med början klockan 9.
Gripandet av de fyra männen skedde vid Göteborgs centralstation natten till söndag - tioårsdagen av terrorattackerna i USA. Männen som är mellan 23 och 26 år, anhölls senare på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Förberedelse till mord

I dag tisdag beslutade åklagare Agnetha Hilding Qvarnström att begära samtliga fyra häktade, men för förberedelse till mord - inte terrorbrott.
Agnetha Hilding Qvarnström har inte gått att nås under tisdagsförmiddagen. Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander, säger till TT, att åklagaren kommer att berätta mer om fallet efter morgondagens häktningsförhandling.
Varför brottsrubriceringen har ändrats är oklart, men för att någonting ska betraktas som terrorbrott enligt lagen krävs mycket speciella omständigheter, "rekvisit".

Kvar på Säpos bord

Det måste finnas ett klarare uppsåt än vid till exempel mord. Avsikten måste också vara att antingen "injaga allvarlig fruktan" hos en folkgrupp, "otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd", eller "allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation".
Trots att åklagaren inte längre hävdar att de anhållna förberett ett terrorbrott ligger utredningen kvar hos Säpo, enligt pressekreterare Sara Kvarnström. Varför kan hon inte säga. Åklagaren ska kommentera fallet efter onsdagens häktningsförhandling enligt både Säpo och Åklagarmyndigheten.

Förhör i dag

Åklagaren och Säpo har fått kritik för tystnaden kring fallet. Rosander hävdar dock att tystnaden kring fallet är relativt normal.
– I allmänhet så finns det ju väldigt lite man kan säga i inledningen av en utredning. Ofta går det att lämna mer information ju längre en utredning fortlöper, säger hon till TT.
Den 25-årige man som sitter anhållen i Göteborg misstänkt för förberedelse till terrorbrott kommer att förhöras klockan 12 i dag, uppger hans försvarare Eva Henriksson.
– I dag måste vi få veta vad det här handlar om. Det är inte acceptabelt att informationen kommer strax före en häktningsförhandling, säger hon till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER