Bedrägeriåtalade kommunchefer frias

Publicerad

De två chefer i Svenljunga bedrägeri som stod åtalade för grova bedrägerier i mångmiljonklassen frias av tingsrätten.

Enligt åklagaren hade de två cheferna sett till att blåsa upp redovisningen till staten så att Svenljunga kommun fick flera miljoner för mycket i ersättningar.

Under rättegången uppgav den ena av cheferna att staten blivit vilseledd av uppgifterna som lämnades in, men att det inte var deras mening. Den andra chefen nekade helt till att ha haft kompetensen att sköta redovisningen.

Tingsrätten skriver i sin dom att det rört sig om komplicerade redovisningar som inte helt enkelt går att säga vad som är rätt och fel. Tingsrätten menar också att polisens och åklagarens utredning inte hållit måttet. Bland annat går det inte, enligt tingsrätten, att komma fram till vad som skulle vara den korrekta redovisningen.

I fallet med den ena chefen så skriver tingsrätten att denne "visserligen kunde ha agerat mer försiktigt" men att det inte går att styrka att det skett något medvetet bedrägeri.

3,4 miljoner kronor

Åklagaren menade att de två cheferna blåst upp rapporteringen för att Svenljunga kommun skulle få 3,4 miljoner för mycket i ersättningar för LSS-kostnader.

Vid rättegången pekade två tjänstemän i kommunen ut ansvariga ytterligare högre upp i hierarkin som delaktiga i påtryckningar mot dem själva för att rapportera högre summor. Den diskussionen tas inte upp i domen som avkunnades under onsdagen.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER