Bedragarnas nya offer: Nyanlända

Polisen i Halland ser en ökning av de som utsätts för fakturabedrägerier.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Polisen säger att det inte är lätt att veta vem man ska vända sig till om man får en falsk faktura.
Foto: Shutterstock

Antalet fakturabedrägerier ökar och en ny grupp har nu blivit måltavla, skriver SVT Nyheter Halland.  

Bedragarnas nya skamlösa metod används mot att allt fler nyanlända som vänder sig till polisen med anledning av falska fakturor. 

– En del av dem som utsätts för brott är nyanlända och pratar därför inte så bra svenska, säger Josefine Eriksson, bedrägeriutredare på polisen i Halland till SVT. 

Varje år utsätts många människor för fakturabedrägerier och nu har en ny grupp drabbats av de falska fakturorna. SVT Nyheter Halland rapporterar att antalet nyanlända som vänder sig till polisen och behöver hjälp med falska fakturor har ökat. 

–  En del av dem som utsätts för brott är nyanlända och pratar därför  inte så bra svenska. De vet inte riktigt hur det svenska samhället  fungerar eller hur man tar sig fram när man ska bestrida en felaktig  faktura, säger Josefine Eriksson, bedrägeriutredare på polisen i Halland, till SVT.

Det är inte alltid helt enkelt att bestrida en faktura eller att veta vem man ska vända sig till. Josefine Eriksson säger till SVT att polisen tar emot anmälningar och att de vill hjälpa den som drabbats med det praktiska men att de inte ingår i arbetsuppgifterna.

Vänder sig till kommunerna

Josefine Eriksson säger också att det inte är lämpligt att hon som polis ringer runt för att bestrida en privatpersons faktura. 

Polisen har nu vänt sig till kommunerna i Halland via ett brev, skriver SVT, där de vill veta om det finns någonstans dit man kan hänvisa de drabbade för att få hjälp med de falska fakturorna.

– Vi har redan fått svar från Halmstad kommun som hänvisar till  Medborgarservice på Andersberg. Där finns det personal med goda  språkkunskaper och datorer samt skrivare att låna, säger Josefine Eriksson till SVT. 


Följ utvecklingen i GT:s nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android