Den nya utrustningen för att läsa av kort består av ett tunt kretskort som förs in i springan på kortterminalen. Sedan läser den av informationen på kortet. Foto: Jan Wiriden
Den nya utrustningen för att läsa av kort består av ett tunt kretskort som förs in i springan på kortterminalen. Sedan läser den av informationen på kortet. Foto: Jan Wiriden

Bedragarnas nya knep för att rensa ditt konto

Publicerad

GÖTEBORG. EU:s polismyndighet Europol varnar nu för en helt ny typ av brottslighet:

Kriminella med en avancerad typ av skimningsutrustning kopierar chipet i ditt betalkort, läser av din pinkod och tar dina pengar.

– Detta var nytt för mig. Vi har ju trott att chip är säkert, säger kriminalkommissarien och bedrägeri-experten Anders Olofsson.

Det är Europols nyöppnade IT-brottscentrum i Haag, som invigdes 11 januari av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, som varnar för den nya typen av brottslighet.

Skimning var mycket vanligt för några år sedan då kriminella ligor i smyg installerade elektronisk utrustning i uttagsautomater eller i kortläsare.

Då var det magnetremsan på kortet som kopierades men i dag är de flesta kort försedda med så kallade chip, en elektronisk krets.

Sågs som säkert

Systemet som lanserades av de stora kreditkortsföretagen har ansetts säkert – fram till nu.

I rapporten från Europol står det bland annat:

"IT-brottscentrum har fått information om ett nytt modus operandi och en ny metod att som kriminella grupperingar använder för att komma över betalkortsdata. Den nya skimningsutrustningen består av ett extremt tunt kretskort av plast som förs in i springan på kortterminalen. Vi tror att det används till att ta emot och lagra data från chipet på betalkortet."

Kan lagra pinkoden

I meddelandet från Europol står det också att man misstänker att utrustningen kan fånga upp och lagra pinkoden.

Det som satte EU:s IT-poliser på spåren var två olika händelser.

I slutet på förra året kom tyska polisen över en skimningsutrustning för just för betalkort med chip.

Två män gripna

I mitten av januari i år kontrollerade den schweiziska gräns-polisen en bil med två rumänska medborgare och hos dem hittades också datautrustning för att kopiera betalkortschip.

Grejorna låg gömda i fickalmanackor och i cd-porten på en dator.

Polisen gjorde också en rad fynd hos de båda männen som tyder på att de var på väg att börja använda sin utrustning.

EU:s IT-polis betonar att ingen hittills har blivit av med pengar genom den nya typen av skimning.

Okänt för polisen

I Sverige är den här avancerade metoden att skimma chipet okänd, fram till nu.

– Vi har inte stött på det här, säger Emelie Tjäder på Göteborgspolisens bedrägerisektion.

Kommissarie Anders Olofsson på bedrägeriroteln i Stockholm säger:

– Tack för att du berättade det, vi ska kolla upp den här informationen från Europol. Man blir ju inte förvånad att det görs sådana här försök. Det krävs väl väldigt begåvade människor för det, men några av dem jobbar ju för de kriminella.

Enligt en nyligen genomförd undersökning är EU-medborgarna mycket bekymrade över IT-säkerheten.

98 procent av internetanvändarna undviker att avslöja personlig information på nätet och tolv procent har redan utsatts för online-bedrägeri.

Varje dag utsätts runt en miljon människor i hela världen för någon form av IT-brott. Beräkningar visar att brottsoffer världen över förlorar runt 290 miljarder euro varje år på grund av IT-kriminella.Källa: EU-kommissionen

Europol, Europeiska polisbyrån, grundades 1992 för att ta hand om kriminalunderrättelser för EU.

Europols syfte är att skapa ett närmare och mer effektivare polissamarbete för att förebygga och bekämpa organiserad brottslighet och terrorism.

Enheten IT-brottscentrum (European Cybercrime Centre) startade sin verksamhet januari i år för att bekämpa den allt mer växande IT-brottsligheten.

Europols högkvarter i Haag.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER