Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bedragarna tog sig in hos ms-sjuka Barbro

Bedragare tog sig in i Barbro Albertssons hem.
Foto: Privat
Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.
Foto: POLISEN

Barbro Albertsson, 70, har läst om bedragare som lurar sig in i äldre människors hem. Hon trodde aldrig att det skulle hända henne själv – men det gjorde det.

– Jag har inte begripit hur folk kan bli lurade på det viset. Men nu förstår jag, säger Barbro, som hoppas uppmärksamma andra äldre på faran.

Under veckoslutet har en mängd larm om liknande brott kommit in till polisen.

– Jag befarar att vi har en våg av åldringsbrott på ingång, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Det var på fredagen som bedragarna tog sig in i Barbros hem i värmländska Nykroppa. 

– Jag hade besök av hemtjänsten, och när flickan därifrån skulle gå sa jag åt henne att lämna dörren olåst. Jag väntade på vaktmästaren, och sen skulle det komma en matleverans också, berättar Barbro, som tidigare intervjuats av Filipstads Tidning.

Det tog inte många minuter innan Barbro hörde ljud från ytterdörren. Hon trodde att det var vaktmästaren och ropade åt honom att komma in.


LÄS MER: Bluffläkare greps i England – lurade hundratals äldre


– Men så kom det in en mörkklädd kvinna med en plastflaska i handen och sa att hon ville ha vatten. Sen satte hon sig vid köksbordet och tog fram något slags schema. 

Kvinnan pekade på papperet hon höll i handen och började prata på ett utländskt språk.

"De distraherar en"

– Jag förstod inte vad i Jesu namn det var hon ville. Hon tog mig på benet och sa något om massage. Men jag sa att jag ska fan inte ha någon massage.

Barbro tyckte att situationen började kännas allt mer obehaglig, och sa åt kvinnan att hon tyckte att hon borde gå därifrån.

– Men rätt vad det är kommer det ut en annan kvinna från ett av mina rum. Jag blev så förvånad. Att någon hade lyckats smita in utan att jag hade märkt det. Jag fattar inte hur jag kunde gå på det. Det är ju så klassiskt, att de distraherar en.


LÄS MER: Stina, 78, föll offer för bedragarparet


– Tidigare har jag inte begripit hur folk kan bli lurade på det viset. Men nu förstår jag, säger Barbro.

Kvinnorna lämnade till sist lägenheten, och Barbro satt chockad kvar.

Tvekade att kontakta polis

– Efter en stund kom de med maten, och då var det som att allt släppte. Då kom tårarna. Det är så himla fult gjort. 

Kvinnorna hade inte stulit något, eftersom Barbro – enligt egen utsago – inte äger något av värde. Kvinnorna hade inte skadat henne heller, och därför tvekade hon innan hon kontaktade polisen.

– Det är ju ingenting som går till svenska kriminalhistorien, och jag kände mig som en drama queen när jag till slut ringde. Jag frågade om de tyckte att jag överdrev, men de sa att jag gjorde helt rätt.

– Det var mest för mina grannars skull, och för andra äldre. För att de ska slippa vara med om samma sak, säger Barbro.

Tryggheten borta

Barbro har ms sedan lång tid tillbaka, och är till stor del hänvisad till sin rullstol. Av den anledningen tillbringar hon mycket tid i hemmet. Det har varit hennes trygga vrå.

– Jag har känt mig säker här, men nu vet jag inte. Tänk om de hade överfallit mig. Nu håller jag dörren låst och öppnar inte för någon. De får prata genom brevlådan och berätta vem de är och vad de vill först, säger Barbro.

– Det är väldigt tråkigt att det ska behöva vara på det viset.

Polisen: "Våg av äldrebrott"

Under veckoslutet har en mängd larm om liknande brott kommit in till polisen. Det säger Stefan Gustafsson, polisen presstalesperson i Region väst:

– Jag befarar att vi har en våg av åldringsbrott på ingång. Så här inför jul tar många äldre ut kontanter för att ge bort till sina anhöriga. Det är de här gärningspersonerna väl medvetna om.

"Jag befarar att vi har en våg av åldringsbrott på ingång", säger Stefan Gustafsson, presstalesperson polisen väst.
Foto: POLISEN

– Man blir vansinnigt förbannad. Alla har vi en mamma eller pappa och kan föreställa oss hur det skulle vara om de drabbades, säger Gustafsson.

Polisen uppmanar äldre personer att vara vaksamma, och inte öppna dörren för okända människor. Och skulle man bli drabbad är det viktigt att anmäla brottet till polisen.

– Det finns ett stort mörkertal. Många äldre drar sig för att kontakta oss, kanske för att man skäms. Men det ska man absolut inte göra, säger Stefan Gustafsson.