Polisen varnar för bedragare som försöker komma åt ditt bank-id.Polisen varnar för bedragare som försöker komma åt ditt bank-id.
Polisen varnar för bedragare som försöker komma åt ditt bank-id.
Bedragarna slår till på köp- och säljsajter som Blocket ...Bedragarna slår till på köp- och säljsajter som Blocket ...
Bedragarna slår till på köp- och säljsajter som Blocket ...
... och Tradera.... och Tradera.
... och Tradera.

Bedragarna stjäl ditt bank-id – på Blocket

Publicerad

När du handlar på Blocket eller Tradera så slår de till – bedragarna som har ett enda mål:

Att komma över ditt bank-id.

Och få tillgång till alla dina pengar.

– Jag förstår inte hur folk överhuvudtaget ska känna sig säkra i dag, säger John Howard, som bank-id-bluffare försökte ge sig på.

Du lägger ut prylar på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera. Det kanske rör sig om en fin tavla, en trädgårdstomte eller farmors gamla pinnstol.

Någon hör av sig till dig och säger att den vill köpa varan av dig

Men syftet är något helt annat.

– På något sätt blir du manipulerad att identifiera dig. För att bekräfta att du är den du utger dig för att vara ombedd att logga in på din bank, säger Magnus Lindegren, vid polisens bedrägerirotel i Göteborg.

Så lurar bedragaren dig

Bedragaren lurar dig att uppge inloggningsuppgifterna och koden till ditt bankkonto – och när han eller hon är inloggad är det dags för nästa steg i den lömska brottsplanen.

– När bedragaren kommit in på ditt bankkonto skapar den ett nytt bank-id på sin telefon, säger Magnus Lindegren.

Så när bedragaren kommit in på mitt konto så går det att skapa ett nytt-bank-id?

– Precis.

Magnus Lindegren, chef över polisens bedrägerisektion i Göteborg.Foto: ANDERS YLANDER

Och när bedragaren väl skapat det nya bank-id:t kan denne logga in som den vill på ditt konto utan att du kan göra någonting åt saken.

Konsekvenserna kan bli ödesdigra.

– När du väl öppnar upp för någon annan att komma åt ditt mobila bank-id så öppnar du upp för personen att komma åt väldigt mycket pengar, säger Magnus Lindegren.

 

LÄS MER: Bedragarnas metod: Tar över dina koder

 

Han fortsätter:

– Med ditt mobila bank-id kan man också söka ett snabblån. Man kanske skickar in 200 000 kronor på ditt konto utan säkerhet och väntar på att pengarna ska komma in. När de gör det skickar man över dem till ett annat konto som man har tillgång till och så lever man på det, säger Magnus Lindegren.

John fick ett bluffsamtal

Det värsta av allt: har du själv lämnat ifrån dig information så att en främmande person kunnat fixa ett bank-id i ditt namn kan det vara så att du aldrig igen ser röken av de slantar som försvinner.

– När du lämnar ut uppgifterna på det här sättet kommer din bank aldrig betala någon ersättning för det. De pengar du blir av med får du tyvärr stå för. Du har inte varit tillräckligt vaksam med dina uppgifter, vilket gör att du tillgodosett gärningsmannen med uppgifter som behövs för att kunna genomföra brottet, säger Magnus Lindegren.

 

LÄS MER: Bedragare tar dina pengar med ny bank-id-bluff

 

Bank-id-bedrägerier kan se ut på många olika sätt och de som genomförs på Blocket och Tradera är bara en liten del av dem.

För inte så länge sedan gick polisen ut och varnade för att personer som uppgav sig komma från banker ringde upp kunder för att få dem att uppge sina bank-id-lösenord. En av dem som tog emot ett sådant samtal är John Howard, 49, från Göteborg.

John Howard genomskådade bedragarna.Foto: PRIVAT

Han genomskådade bluffen, men trots att det gått några månader sedan det hela inträffade är han fortfarande upprörd.

– Det är för jävligt, säger han.

Polisens uppmaning

I John Howards fall påstod bedragaren att han kom från Nordea och att Johns kort blivit kapat. Tusentals kronor skulle dragits från kontot av Mediamarkt, Netonnet och en biluthyrningsfirma.

Då hade John precis varit inne och tittat på sitt konto och allt var som vanligt.

 

LÄS MER: Bedragare försökte lura John med Nordea-nummer

 

– Jag är mest rädd för vad de ska hitta på nästa gång. I dagens läge är jag livrädd när det ringer någon på ett okänt nummer på min telefon. Som nu när du ringde från ett nummer som jag inte kände igen. Jag tänker: "Vem fan är det här?", säger han.

Magnus Lindegren vid polisens bedrägerisektion uppmanar till stor försiktighet om man befarar att man är på väg att bli utsatt för en bluff.

– Lämna aldrig ut din kod eller koder från ditt bank-id till någon annan, säger han.

Blockets råd

– Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt.

– Använd Blocketpaketet!

– Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och kan bli återbetalningsskyldig.

– Använd säkra betaletoder som Blocketpaketet.

– Att någon lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.

– Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.

 

Källa: Blocket.se

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER