Du lägger ut prylar på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera. Det kanske rör sig om en fin tavla, en trädgårdstomte eller farmors gamla pinnstol.
Någon hör av sig till dig och säger att den vill köpa varan av dig
Men syftet är något helt annat.
– På något sätt blir du manipulerad att identifiera dig. För att bekräfta att du är den du utger dig för att vara ombedd att logga in på din bank, säger Magnus Lindegren, vid polisens bedrägerirotel i Göteborg.
Så lurar bedragaren dig
Bedragaren lurar dig att uppge inloggningsuppgifterna och koden till ditt bankkonto – och när han eller hon är inloggad är det dags för nästa steg i den lömska brottsplanen.
– När bedragaren kommit in på ditt bankkonto skapar den ett nytt bank-id på sin telefon, säger Magnus Lindegren.
Så när bedragaren kommit in på mitt konto så går det att skapa ett nytt-bank-id?
– Precis.

Och när bedragaren väl skapat det nya bank-id:t kan denne logga in som den vill på ditt konto utan att du kan göra någonting åt saken.
Konsekvenserna kan bli ödesdigra.
– När du väl öppnar upp för någon annan att komma åt ditt mobila bank-id så öppnar du upp för personen att komma åt väldigt mycket pengar, säger Magnus Lindegren.
LÄS MER: Bedragarnas metod: Tar över dina koder
Han fortsätter:
– Med ditt mobila bank-id kan man också söka ett snabblån. Man kanske skickar in 200 000 kronor på ditt konto utan säkerhet och väntar på att pengarna ska komma in. När de gör det skickar man över dem till ett annat konto som man har tillgång till och så lever man på det, säger Magnus Lindegren.
John fick ett bluffsamtal
Det värsta av allt: har du själv lämnat ifrån dig information så att en främmande person kunnat fixa ett bank-id i ditt namn kan det vara så att du aldrig igen ser röken av de slantar som försvinner.
– När du lämnar ut uppgifterna på det här sättet kommer din bank aldrig betala någon ersättning för det. De pengar du blir av med får du tyvärr stå för. Du har inte varit tillräckligt vaksam med dina uppgifter, vilket gör att du tillgodosett gärningsmannen med uppgifter som behövs för att kunna genomföra brottet, säger Magnus Lindegren.
LÄS MER: Bedragare tar dina pengar med ny bank-id-bluff
Bank-id-bedrägerier kan se ut på många olika sätt och de som genomförs på Blocket och Tradera är bara en liten del av dem.
För inte så länge sedan gick polisen ut och varnade för att personer som uppgav sig komma från banker ringde upp kunder för att få dem att uppge sina bank-id-lösenord. En av dem som tog emot ett sådant samtal är John Howard, 49, från Göteborg.

Han genomskådade bluffen, men trots att det gått några månader sedan det hela inträffade är han fortfarande upprörd.
– Det är för jävligt, säger han.
Polisens uppmaning
I John Howards fall påstod bedragaren att han kom från Nordea och att Johns kort blivit kapat. Tusentals kronor skulle dragits från kontot av Mediamarkt, Netonnet och en biluthyrningsfirma.
Då hade John precis varit inne och tittat på sitt konto och allt var som vanligt.
LÄS MER: Bedragare försökte lura John med Nordea-nummer
– Jag är mest rädd för vad de ska hitta på nästa gång. I dagens läge är jag livrädd när det ringer någon på ett okänt nummer på min telefon. Som nu när du ringde från ett nummer som jag inte kände igen. Jag tänker: "Vem fan är det här?", säger han.
Magnus Lindegren vid polisens bedrägerisektion uppmanar till stor försiktighet om man befarar att man är på väg att bli utsatt för en bluff.
– Lämna aldrig ut din kod eller koder från ditt bank-id till någon annan, säger han.
Blockets råd
– Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt.
– Använd Blocketpaketet!
– Lämna aldrig ut ditt bankkonto när du säljer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och kan bli återbetalningsskyldig.
– Använd säkra betaletoder som Blocketpaketet.
– Att någon lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
– Begär originalkvitto och skriv köpekontrakt.
Källa: Blocket.se