Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarna slog till fyra gånger mot Karin

Karin Sandström har fyra gånger råkat ut för postkodbedragare.

Postkodbedragarna har senaste tiden lurat flera äldre i Västsverige på sina pengar.

Fyra gånger har de försökt lura Karin Sandström, 81 – men hon vet hur tjuvarna ska tas.

Nu varnar hon andra för att gå i fällan.

– Man får vara på alerten. Svara bara nej och lägg på! säger Karin.

SÅ SLÅR POSTKODLIGAN TILL:

– Enligt anmälningarna till polisen, ringer ligan till äldre personer och talar om att de har vunnit på Postkodlotteriet.

– Personerna som tjuvarna hör av sig till har de förmodligen valt ut genom att studera offentliga register.

– Sedan knackar välvårdade män på dörren, ber om att få komma in. Där lurar de till sig bankkort och kod, eller kontanter.

SÅ HÄR SKYDDAR DU DIG:

- Om någon ringer på telefonen eller dörren, fråga efter namn, telefonnummer och vad det eventuella företaget heter så att du kan kontrollera det genom att själv ringa upp. Om du får ett nummer, spara det.

- Ställ motfrågor för att se om personen kan berätta om namn på släktingar, vilken hemtjänsthjälp du har osv. Lämna inte ut namn själv. Säg att du ringer upp senare. Rådgör med anhöriga eller ring direkt till polis om du misstänker att det är något som inte stämmer.

- Ha alltid dörren låst. Släpp aldrig in någon okänd person i ditt hem.

- Ha inte handväska, plånbok, smycken och värdesaker lätt åtkomliga.

- Ring polis och gör anmälan.

SÅ HÄR SÄGER POSTKODLOTTERIET:

Från Postkodlotteriets sida känner man till bedragarligorna som använder deras namn, och man har också varnat sina kunder.

– Vi tycker att det här är fruktansvärt, att utnyttja gamla och lura dem är lågt, säger Roger Magnergård, presschef för Postkodlotteriet.

– Postkodlotteriet är ett välkänt namn, vi har omkring en miljon kunder, och det är förknippat med att vinna pengar. Men nu måste vi förtydliga att vi aldrig kommer att knacka på utan att kontakta anhöriga och ha ett tv-team med oss. Och vi ber aldrig om bankkort, fortsätter han.

I våras dömdes fyra män vid Karlstads tingsrätt för att i ett åttiotal fall ha lurat äldre personer genom att påstå att de delade ut vinster från Postkodlotteriet.

– Vi känner till den här ligan och försöker att uppmärksamma våra kunder via media och sociala medier, säger Roger Magnergård.

För några veckor sedan slog de till flera gånger i Skaraborg - bedragarligan som benämns som "Postkodligan". Tjuvarna ringer till äldre medborgare, påstår att den äldre har vunnit på Postkodlotteriet och ber om bankkoden för att kunna sätta in pengarna.

Sedan hälsar de på, tar kortet och länsar kontot. Hela fyra gånger har den här typen av bedragare ringt till 81-åriga Karin Sandström i Åmål.

– Det började någon gång vid jul, 20.36 på kvällen ringde en dam och sa att jag hade vunnit pengar. Jaha, tänkte jag, det var ju inte så dumt. Men första gången handlade det om Ica, och att Ica skulle skänka mig 1 000 kronor, berättar Karin Sandström.

Postkodbedragare

Eftersom hon själv handlar oftare på Coop, blev hon misstänksam.

– Damen i telefonen bad om koden till mitt bankkort för att kunna betala ut pengarna, men då sa jag nej. Det lämnar jag inte ut.

Karin Sandström insåg att någon hade försökt lura henne, och gick till polisen. De tog saken på stort allvar.

– Jag ville varna andra, för jag visste att andra också hade blivit uppringda i liknande fall, säger Karin Sandström – som några dagar senare blev uppringd igen.

Det var då bedragarna sa att hon vunnit på Postkodlotteriet.

Ringde flera gånger

– Jag har varit med i det sedan början, men då hade jag den första ringningen i tankarna. Jag tänkte att nej... Postkodlotteriet sätter ju in pengarna på kontot direkt, inte behöver de någon kod?

– Jag tackade nej och lade på, berättar Karin, som inte lurades den gången heller.

Men sedan ringde det på telefonen igen. Och igen.

– Den tredje gången var det en man. Polisen säger att jag var den fjärde som råkat ut för samma sak, för fler har anmält. Nu i torsdags ringde de igen och sa att jag vunnit på Postkodlotteriet, men då sa jag "nej, du är en bedragare"! Sen lade jag på. Jag förmodar att bedragaren gjorde det också.

Svara nej - och lägg på

Enligt polisen i Åmål ger sig Postkodbedragarna på just äldre människor, eftersom de anses vara mer lättlurade. GT har tidigare skrivit om personer som blivit av med pengar i bland annat Skara och Lidköping.

– Ofta kanske de hör eller ser sämre. Det kan vara tacksamt för en bedragare. Det är tråkigt och beklagansvärt att det sker, vi vet att det gör det. Det är viktigt att vara extra uppmärksam och inte ge ut personlig information via telefon eller till okända personer, säger Gunilla Fredin, polisassisten vid Åmåls polisstation.

Karin Sandström är av samma uppfattning. Det är extra viktigt att vara vaksam nu när bedragarna är i farten igen, menar hon.

– Svara aldrig ja! Om någon ber om koden, så lämna inte ut den. Jag varnar för det här för jag hoppas att ingen mer ska råka ut för det här, att de inte ska kunna lura oss äldre, säger hon.

Vad gör du om de ringer igen och säger att du har vunnit?

– Då svarar jag nej. Och lägger på. Mig lurar de inte.