Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarna id-kapade Malin – kom över varor för 400 000

Malin Ekeroth kände obehag i ett år efter händelsen. Foto: PRIVAT
88 av tillfällena ska beställningarna ha gjorts via företaget.Foto: CLAUDIUS PFLUG / ZALANDO
Det tog ett år för polisen att spåra bedragarna.Foto: PRIVAT

I nästan ett år har mannen i 45-årsåldern beställt lyxiga skor och kläder i andra människors namn – och kommit över varor till ett värde av 400 000 kronor.

Bedragaren slog till nästan 100 gånger och Malin Ekeroth, 38, är en av dem som drabbats. 

– Jag kände obehag under ett år efter händelsen, säger Malin.

Fyra män och en kvinna åtalas nu för brotten.

Det är en omfattande bedrägerihärva som har nystats upp i Västsverige.

Vid totalt 92 tillfällen misstänks en man i 45-årsåldern från Jonsered ha beställt skor och kläder i andra personers namn – vid 88 av tillfällena ska beställningarna ha gjorts via företaget Zalando, vilket Göteborgs-Posten var först med att skriva om.

Malin Ekeroth, 38, från Stenungsund är en av de drabbade. Hon fick 2015 en avi med posten som sa att hon var välkommen att hämta ut ett paket som hon beställt från klädesföretaget Zalando. 

88 av tillfällena ska beställningarna ha gjorts via företaget.Foto: CLAUDIUS PFLUG / ZALANDO

Malin hade dock aldrig hört talas om Zalando. Och som tur var hann hon stoppa bedragarna från att hämta ut paketet i hennes namn. 

– Jag blev misstänksam direkt. Jag hade aldrig beställt någonting därifrån. Zalando kollade upp det och det verkade direkt som att jag hade blivit utsatt för bedrägeri. 

Beställningen stoppades och Malin agerade. 

– Jag polisanmälde händelsen och jag spärrade mitt personnummer så att de inte skulle kunna lura mig igen.

Ett år fyllt av obehag

Efter händelsen mådde Malin dåligt. 

–  Det kändes jättejobbigt och jag blev väldigt stressad. Jag visste inte om det skulle komma fler fakturor. 

Malin kände sig speciellt nervös varje gång hon skulle hämta posten. Hon berättar att det tog lång tid att komma över den konstanta känslan av obehag. 

– Jag kände obehag i nästan ett år efter händelsen. Jag var nervös varje gång posten kom, det var tufft. 

I dag har det gått tre år sedan Malin utsattes för bedrägeri. Känslan av obehag är borta men hon är fortfarande extra försiktig och vaksam. 

– Nu känns det bra men jag är extra vaksam sedan händelse. Mitt personnummer är fortfarande spärrat, säger Malin Ekeroth. 

 

 

Över 90 fall

Bedrägeriet mot Malin är alltså bara ett av nästan hundra liknande bedrägerifall. Brotten började under 2015 och pågick under nästan ett år innan polisen lyckades spåra personerna. 

Förutom mannen i 45-årsåldern, som av åklagaren betraktas som huvudman i härvan, åtalas nu även tre andra män för inblandning i brotten. De medåtalade ska ha hämtat ut skor och kläder genom att utge sig vara ombud åt personerna vars namn varorna är beställda i. Ytterligare en person, en kvinna, åtalas för häleri i samband med brotten.

– De hann hålla på i nästan ett år innan polisen kom på dem. Det är komplicerat att hitta vem som gjort något sånt här, säger Niklas Högden, kammaråklagare på Göteborgs åklagarkammare.   

Ekonomisk smäll för Zalando

Nästan alla av beställningarna gjordes från klädesföretaget Zalando.

– De har fått ta den stora ekonomiska smällen och har ersättningsanspråk i ärendet. De har blivit av med sina varor, och de har ju inte krävt en Anna Andersson som blivit utsatt för bedrägeri på pengar, säger Niklas Högdén.

Namnlistan över de drabbade är lång.

– Jag tror att det är 92 fall som har åtalats. I vissa fall är det dock samma person som har drabbats flera gånger, säger Niklas Högdén. 

”Jag tror att det är 92 fall som har åtalats”, säger åklagare Niklas Högdén.Foto: PRIVAT

Hittade identitetshandlingar

Vid husrannsakan hos en av de misstänkta hittades en mängd identitetshandlingar som ska ha använts för att hämta ut varorna.

 

 

– De hittade flera körkort och andra identitetshandlingar vid husrannsakan. De verkar inte vara förfalskade. Många av de drabbade har vanliga namn, så man vet inte om det är deras id-handling eller en annan person med samma namn, säger Niklas Högdén.

Niklas Högdén säger att en person ska ha begått beställningarna och att de andra fem ska ha erbjudits ersättning för att sedan hämta ut dem.

I nuläget vet man inte hur de misstänkta har kommit över identitetshandlingarna.

 

Så skyddar du dig

  Lämna aldrig ut konto- eller kortuppgifter utan att ha kontrollerat vem mottagaren är.

Anmäl förlorade ID-handlingar direkt till polisen och banken.

När du får en kopia på en kreditupplysning, kolla noga att informationen i den stämmer.

Bluff-fakturor är tyvärr relativt vanliga. Innan du betalar en faktura, kolla att den stämmer.

Brev och papper som innehåller personlig information med exempelvis personnummer eller kontonummer ska aldrig kastas i soporna eller i tidningsinsamlingen.

Se till så att obehöriga inte kan komma åt din post. Sätt lås på din postlåda eller postfack.

Källa: Stöldskyddsföreningen