Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarligan döms – gav sig på äldre kvinnor

Kvinnorna riktade in sig på äldre kvinnor och slog till i matvarubutikerna. Foto: POLISEN
Butikschefen Victor Olsson är anledningen till att polisen tillslut fick fast bedragarna. Foto: PRIVAT

Efter en lång och intensiv bedragarturné kunde de båda kvinnorna stoppas. 

Tillsammans slog det till mot äldre när de handlade på bland annat Ica och Coop – tills butikschefen Victor satte stopp för dem. 

Nu har de dömts vid Göteborgs tingsrätt till två år och sex månaders fängelse. 

På drygt en månad ska kvinnorna ha kommit över cirka 200 000 kronor genom att utsätta äldre för planerade och genomtänkta brott. 

På flera av de större matbutikerna i och omkring Göteborg, höll den ena kvinnan koll på offrets pinkod samtidigt som den andra fokuserade på kortet. 

– Främst är det äldre kvinnor som har blivit utsatta. Det är ett väldigt inarbetat arbetssätt, har den civila utredaren Alexander Rydberg tidigare sagt till GT.  

Bedragarnas turné kunde tillslut stoppas när butikschefen Victor Olsson grep in. Efter att en stamkund hört av sig till honom när hennes kort försvann, tittade han igenom övervakningsfilmerna. Där såg han de nu dömda kvinnornas fula knep. 

Butikschefen larmade polisen

– Vid entrén har vi två rätt tunga dörrar efter varandra, som en sluss. Då ska de här två misstänkta vara "snälla" och hjälpa henne. I stället för att öppna den sista dörren så står de och håller emot lite så att det ska ta längre tid. Jag blir så jävla förbannad, har Victor Olsson berättat för GT. 

 

Kvinnorna har nu dömts i Göteborgs Tingsrätt Foto: POLISEN

I en 647 sidor lång förundersökning kopplar polisen kvinnorna till olika matvarubutiker, målsägare och bankomater. Trots den omfattande förundersökningen och ett tiotal målsägare tror både polisen och åklagaren att det här bara var toppen av isberget. 

Kvinnorna döms 

En av kvinnorna har tidigare nekat till brott men erkänt att hon har befunnit sig på platserna. Den andra har erkänt ett fåtal av åtalspunkterna men nekat till majoriteten. 

Nu döms båda kvinnorna mot sitt nekande till två år och sex månaders fängelse. Den ena kvinnan hävdade att hon inte förstod vad det var som pågick och att den andra var en ledarfigur. Men i domen från Göteborgs tingsrätt slog man fast att kvinnorna hade lika framträdande roller och bör således dömas till samma fängelsestraff. Utöver fängelse döms en av kvinnorna till utvisning. 

Kvinnorna slog till på Ica, Coop, Willys och Lidl på flera platser i och omkring Göteborg. Bland annat i Mölndal och Partille.