Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragarens stora miss: Selfiebilderna

Bilder i mannens egen telefon avslöjade honom. Den här bilden och flera andra från den den polska huvudstaden hittade polisen i hans beslagtagna telefon. Foto: POLISEN
Foto: POLISEN
Mannen bokade hotell i Warszawa med sina offers bankkontokort. Själv hävdar han att han aldrig varit i den polska huvudstaden. Foto: ANNA WAHLGREN
Foto: ANNA WAHLGREN
Mannen i 25–årsåldern lyckades lura till sig nästan 400 000 kronor genom att komma över kontokortsuppgifter från 95 personer, bland annat av modellen Mastercard och Visa. Foto: Bobby Yip

Storbedragaren blåste flera stora företag och nästan 100 personer på hundratusentals kronor.

Bland annat bokade han hotell i Warszawa med stulna kontokortsuppgifter.

Själv nekar mannen till att ha varit där.

Men semesterbilder i den polska huvudstaden blev hans fall.

– Han trodde aldrig att han skulle åka fast, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

BEDRÄGERIERNA

Mannen lurade till sig 372 495 kronor under perioden 2012–2014. Totalt blåste han 95 personer genom att komma över deras bankkortsuppgifter. För pengarna köpte mannen varor, resor och hotellvistelser. Vid 136 tillfällen använde han olika betaltjänster som Paypal och Payex för att föra över pengar från andra personers bankkonton till sitt eget.

LURADE FÖRETAG OCH BANKER

När mannen spenderade pengarna han lurade till sig drabbades en rad företag av hans bedrägerier. Bland andra: American Express, Gymgrossisten, Handelsbanken, Medmera Bank, Nordea, SEB Kort Bank, Paypal, Jetstar Airways

Mannen i 25–årsåldern lyckades lura till sig nästan 400 000 kronor genom att komma över kontokortsuppgifter från 95 personer, bland av modellen MasterCard och Visa.

– Han har använt deras kortuppgifter och på så sätt plockat ut pengar, varor och tjänster med deras kort. Han har också kommit på olika smarta sätt att föra över pengar från olika betaltjänster på nätet, säger Jennifer Hasselroth.

"Vi har ju hittat foton"

När mannen, som är bosatt i Götene, greps i somras tog polisen hans datorer och mobiltelefoner i beslag, som också Skövde Nyheter berättat.

Det blev det snöpliga slutet på de omfattande bedrägerierna. Övertygad om att han inte skulle åka fast hade mannen tummat på försiktigheten – och bokat hotellrum utomlands med andra personers kort.

– Under en av resorna har han varit i Polen men det nekar han till. Men vi har ju hittat foton i hans telefon från Warszawa från exakt de datumen som hotellet är bokat på. Det är bilder på honom i turistmiljöer vid olika historiska monument, säger Jennifer Hasselroth.

250 000 i skadestånd

Polisen vet inte hur mannen har kommit över kontokortsuppgifterna.

– Vad vi generellt kan säga är att vi vet att kontouppgifter finns att få tag på på nätet, säger Jennifer Hasselroth.

Nu döms mannen för grovt bedrägeri och bedrägeri. Två av hans kumpaner döms för medhjälp till bedrägeri.

– Man kan tycka att det här med bilderna inte var så smart. Men den här killen har hållit på så länge att han har ju inte räknat med att åka fast, säger kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Storbedragarens döms till villkorlig dom. Hans tvingas också betala nästan 250 000 kronor i skadestånd till de företag, banker och totalt 95 personer som drabbats av hans bedrägerier.

Åklagaren menar att mannens brottslighet är att betrakta som grov eftersom den varit omfattande, systematisk, välplanerad och att den ska ha rubbat förtroendet för betalningssystemet.

GT har sökt mannens advokat för en kommentar. Mannen nekar till brott.