Andrzej Mitkevich, 49, dömdes till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. Foto: PolisenAndrzej Mitkevich, 49, dömdes till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. Foto: Polisen
Andrzej Mitkevich, 49, dömdes till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall.  Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz, 41, dömdes till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: PolisenSlawomir Plaskiewicz, 41, dömdes till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz, 41, dömdes till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall. Foto: Polisen

Bedragarens förklaring till hänsynslösa bluffen

Publicerad

Barnbarnsbedragarna lurade pensionärer och kom över 400 000 kronor.

Nu, i samband med sitt överklagande, förklarar den fängelsedömde Andrzej Mitkevich, 49, varför:

Han satt i ekonomisk knipa.

Männen och kvinnorna var födda på 1920- och -30-talet. Alla föll de offer för 49-årige Andrzej Mitkevich och dennes kumpan Slawomir Plaskiewicz, 41 – även kallad barnbarnsligan.

– Brottet är väldigt förslaget. Det är hänsynslöst att på det här sättet rikta in sig på gamla människor runt 85-90 år för att bättre lyckas med sitt uppsåt. Det är fult, har åklagaren Anna Lander tidigare sagt.

 

LÄS MER: Hör barnbarnsligans fräcka samtal till Arne, 88

 

Andrzej Mitkevich och Slawomir Plaskiewicz ringde upp de äldre personerna och låtsades vara deras barnbarn. Efter inledande småprat berättade det falska barnbarnet att han var i akut behov av pengar och frågade om det var någonting som offret kunde låna ut.

Polisens egna bild från spaningen mot en av gärningsmännen. Foto: Polisen

 

Arne, 88, gillrade fälla

Det var Mitkevich som ringde runt och Plaskiewicz som hämtade pengarna.

På så sätt fick de fatt i omkring 400 000 kronor innan de kunde gripas, sedan 88-årige Arne Sandström gillrat en fälla för dem. Andrzej Mitkevich dömdes till tre års fängelse för ett stort antal grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Domen har han nu överklagat till hovrätten och i överklagandet förklarar han varför han agerade som han gjorde.

Arne Sandström, 88, gillrade en fälla för de fräcka bedragarna.Foto: Privat

Hans ekonomi var dålig.

"Den aktuella brottsligheten har inte försiggått av någon särskild planering. Det har således inte från början funnits någon brottsplan omfattandes all den nu aktuella brottsligheten. De tidsmässiga uppehållen mellan block av utförda block visar på detta. Varje block har försiggått av att hans ekonomiska situtiation försämrats avsevärt vilket lett till att han begått nya brott", skriver Andrzej Mitkevichs advokat Max Ahlgren i överklagan.

Dömdes till fängelse

Slawomir Plaskiewicz dömdes till två och ett halvt års fängelse. Också han överklagar. Plaskiewicz nekar helt till brott.

 

LÄS MER: Barnbarnsligan gav sig på Marianne, 89

 

"Han har inte utfört något av det handlande som anses i gärningsbeskrivningarna", skriver advokaten Rickard Backman i överklagan.

Hovrättsförhandlingen mot de båda männen inleds i april.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER