Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragarens förklaring till hänsynslösa bluffen

Andrzej Mitkevich, 49, dömdes till fängelse i tre år för grovt bedrägeri i 16 fall och försök till grovt bedrägeri i 34 fall. Foto: Polisen
Slawomir Plaskiewicz, 41, dömdes till två år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri vid 16 tillfällen och försök till grovt bedrägeri i 29 fall.Foto: Polisen

Barnbarnsbedragarna lurade pensionärer och kom över 400 000 kronor.

Nu, i samband med sitt överklagande, förklarar den fängelsedömde Andrzej Mitkevich, 49, varför:

Han satt i ekonomisk knipa.

Männen och kvinnorna var födda på 1920- och -30-talet. Alla föll de offer för 49-årige Andrzej Mitkevich och dennes kumpan Slawomir Plaskiewicz, 41 – även kallad barnbarnsligan.

– Brottet är väldigt förslaget. Det är hänsynslöst att på det här sättet rikta in sig på gamla människor runt 85-90 år för att bättre lyckas med sitt uppsåt. Det är fult, har åklagaren Anna Lander tidigare sagt.

 

LÄS MER: Hör barnbarnsligans fräcka samtal till Arne, 88

 

Andrzej Mitkevich och Slawomir Plaskiewicz ringde upp de äldre personerna och låtsades vara deras barnbarn. Efter inledande småprat berättade det falska barnbarnet att han var i akut behov av pengar och frågade om det var någonting som offret kunde låna ut.

Polisens egna bild från spaningen mot en av gärningsmännen. Foto: Polisen

 

Arne, 88, gillrade fälla

Det var Mitkevich som ringde runt och Plaskiewicz som hämtade pengarna.

På så sätt fick de fatt i omkring 400 000 kronor innan de kunde gripas, sedan 88-årige Arne Sandström gillrat en fälla för dem. Andrzej Mitkevich dömdes till tre års fängelse för ett stort antal grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Domen har han nu överklagat till hovrätten och i överklagandet förklarar han varför han agerade som han gjorde.

Arne Sandström, 88, gillrade en fälla för de fräcka bedragarna.Foto: Privat

Hans ekonomi var dålig.

"Den aktuella brottsligheten har inte försiggått av någon särskild planering. Det har således inte från början funnits någon brottsplan omfattandes all den nu aktuella brottsligheten. De tidsmässiga uppehållen mellan block av utförda block visar på detta. Varje block har försiggått av att hans ekonomiska situtiation försämrats avsevärt vilket lett till att han begått nya brott", skriver Andrzej Mitkevichs advokat Max Ahlgren i överklagan.

Dömdes till fängelse

Slawomir Plaskiewicz dömdes till två och ett halvt års fängelse. Också han överklagar. Plaskiewicz nekar helt till brott.

 

LÄS MER: Barnbarnsligan gav sig på Marianne, 89

 

"Han har inte utfört något av det handlande som anses i gärningsbeskrivningarna", skriver advokaten Rickard Backman i överklagan.

Hovrättsförhandlingen mot de båda männen inleds i april.