Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragaren Ingela Jansson: ”Förväntar sig att man är rik”

Ingela Jansson satt fängslad i Etiopien i flera år – så här rapporterade Expressen om när hon kom tillbaka till Sverige 2018.
Ingela Jansson har kallats en av Sveriges värsta bedragare. Nu ger hon ut en bok om sitt liv.
Foto: Susanne Walström/Bokförlaget Forum
”Mina åtta år i Kality” släpps på bokförlaget Forum den 15 december.
Foto: Bokförlaget Forum
Ingela Jansson på en bild från en tidigare förundersökning.
Foto: POLISEN
Skräckfängelset Kality i Addis Abeba i Etiopien.
Foto: KASSEM HAMADE

Ingela Jansson är bilhandlardottern från Mariestad som har kallats en av Sveriges värsta bedragare. 

I en bok som släpps senare i år berättar hon om den uppväxt som format henne, om brott hon begått och om åren hon tillbringade i det etiopiska skräckfängelset Kality.

– Egentligen ville jag lämna mitt förflutna bakom mig, men jag har förstått att det inte går, säger Ingela Jansson.

År 2010 greps Ingela Jansson i Etiopien. Hon hade då varit efterlyst i Sverige i tre år, efter att ha flytt landet mitt under pågående rättegång. 

Under 00-talet hade hon bluffat till sig varor och tjänster från finansbolag, bilfirmor, hotell och sin egen syster för miljontals kronor. Den svenska rätten dömde henne till fängelse i två och ett halvt år. 

För att undgå fängelsestraffet flydde Ingela Jansson till Etiopien, som inte hade utlämningsavtal med Sverige. Men 2010 åtalades hon i Etiopien för att ha bekostat sitt leverne och sitt företags fakturor med checkar utan täckning.

Rätten förklarade Ingela Jansson skyldig till anklagelserna som riktats mot henne och hon dömdes till 25 år i fängelse. Tiden bakom murarna skulle hon tillbringa på den ökända Kality-anstalten. 

Påbörjade sina memoarer

Till en början hoppades hon att få komma ut i förtid, men den lade hon snabbt åt sidan. Hon trodde inte ens att hon skulle kunna lämna fängelset levande.

– Efter något år, när den värsta chocken hade lagt sig, började jag skriva på mina memoarer. Om jag inte skulle överleva ville jag att världen skulle få veta vad som hade hänt i mitt liv, berättar hon.

Men memoarerna blev aldrig färdigställda och efter åtta långa år hände det som hon för länge sedan hade slutat våga hoppas på: Hon blev benådad. Inom några dagar var hon åter på svensk mark. 

Men åtta år i fängelset satte sina spår – totalt 2 940 dagar. Det var hård behandling inne i fängelset, inte minst från andra fångar. 

– Dom förväntar sig att om man är vit så är man rik. I häktet är det verkligen ”money talks”, ger du inte mutor så får du det ännu värre. Dom är hårda och sliter i dig men tar du fram en hundring är det ”okej kompis”. Jag fattade ju inte de där grejorna, har Ingela tidigare berättat för Allers

Hon berättade vidare att det vällde ljud ur högtalarna, vilket skulle verka irriterande för fångarna. Själv bad Ingela Jansson enligt egen utsagt att få sitta i isoleringen för att få slippa ljudet. 

I sina bästa stunder försökte hon också tänka på motionen. 

– Du går på stället. Och så fanns det ett litet brunnslock där jag körde stepups. Jag blev helt genomsvettig, har hon berättat för Allers. 

Ingela Jansson, när hon anlände till Arlanda efter frigivningen från Kality. Johan Persson (bilden) och Martin Schibbye, som själva suttit i det etiopiska skräckfängelset, möter upp henne.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Känner skuld och ånger

Med tiden, allteftersom hon började få ordning på sitt liv, väcktes åter tankarna på att skriva en bok. 

– Egentligen ville jag lämna mitt förflutna bakom mig, men jag har förstått att det inte går. Det handlar inte om att rentvå mig själv, men jag vill ge en klarare och mer nyanserad bild.

Arbetet med boken har varit uppslitande, berättar Ingela Jansson.
Foto: Susanne Walström / Bokförlaget Forum
”Vissa saker i min bakgrund är jag inte stolt över, men jag är samtidigt stolt över den jag är i dag.”
Foto: Susanne Walström / Bokförlaget Forum

Boken tar avstamp redan i barndomen, berättar hon.

– Det är nödvändigt för att förstå varför det gick som det gick. Jag känner så klart skuld och ånger över hur människor har påverkats över mina dåliga beslut, men jag känner också en sorg över sådant som den unga Ingela var med om. 

”Fruktansvärt uppslitande”

Hon fortsätter:

– Vissa saker i min bakgrund är jag inte stolt över, men jag är samtidigt stolt över den jag är i dag.

Ingela Jansson beskriver arbetet med boken som ”fruktansvärt uppslitande”.

– Men det har också känts bra att sätta ord på de känslor och de situationer som jag har upplevt. Min förhoppning är att boken ska kunna hjälpa unga människor, som är i en liknande situation som jag var i, säger Ingela Jansson. 


”Mina åtta år i Kality”, skriven av Ingela Jansson och Lena Lindehag, släpps av Bokförlaget Forum den 15 december. 

Storbedragaren Ingela Jansson benådad av Etiopien: