Bedragare försökte kapa Berts miljonimperium

En bedragare skrev sig som ensam firmateckare på Bert Karlssons miljonbolag.
Foto: DRAGAN MITROVIC
"Det var smart gjort av honom", säger Bert Karlsson om bedragarens tilltag.
Foto: ROBIN ARON
Dokumentet från Bolagsverket.
Foto: SKÄRMDUMP

Med falsk namnteckning skrev den sluge bedragaren in en privatperson som styrelseledamot och ensam firmatecknare i Bert Karlssons miljonimperium Jokarjo AB.

Om det inte vore för ett snabbt agerande från bolaget hade bedragaren kunnat börja tömma bolagets konton på alla pengar.

– Han hade kunnat länsa hela bolaget. Vi hade kunnat bli av med 30 miljoner kronor, säger Bert Karlsson.

Nyligen skrev GT om hur en dömd bedragare, en man i 35-årsåldern, folkbokfört sig på Bert Karlssons adress. Karlsson och hans fru fick alltså en inneboende mot deras vilja. Samme man är också föremål för en pågående bedrägeriutredning i Göteborgs tingsrätt.

Nu har Bert Karlsson råkat ut för ännu en misstänkt bedragare.

Bedragaren har nämligen tecknat en privatperson från Norrland som styrelseledamot och ensam firmatecknare i Karlssons miljonbolag Jokarjo AB. Dessutom har bolagets adress ändrats till privatpersonens adress. Både Bert Karlssons och privatpersonens underskrift syns på dokumenten – handstilen på underskrifterna är till synes identiska.

Det upptäckte Karlsson när det kom ett brev från Bolagsverket som upplyste om saken.

"Hade kunnat länsa bolaget"

Firmatecknaren är den eller de som har rätt att exempelvis skriva under avtal i ett bolags namn. Enligt Bert Karlsson hade bolagets konton kunnat tömmas på alla pengar om det hela inte upptäcktes och brevet från Bolagsverket dykt upp några dagar senare.

– Han hade kunnat länsa hela bolaget. Vi hade kunnat bli av med 30 miljoner kronor, säger Bert Karlsson och fortsätter:

– Men det är klart att banken hade väl reagerat om han hade gjort det i stor skala.

Hur känns det för dig?

– Det är nytt för mig att man gör så här. Men det var smart gjort av honom, det är en fräck jävel.

Magnus Lindegren är chef över polisens bedrägerisektion i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER

Magnus Lindgren är chef över polisens bedrägerisektion i Göteborg. Tillvägagångssättet är inget nytt enligt honom. Till exempel har personer tecknat sig på elektronikbolag och på det sättet lyckats lura till sig mobiltelefoner från butiker.

– Bolagsverket är bara en administrativ myndighet. De hanterar det utifrån att det är riktigt. Och det kan man ju ha synpunkter på. Det har vi i polisen haft. Vi anser ju att man ska ha en kontrollfunktion, men det har man inte på Bolagsverket.

Så vem som helst kan teckna sig på ett bolag och tömma det?

– Det är inte riktigt så enkelt. Som firmatecknare har man möjlighet att göra beställningar och så vidare. Man kan visa upp underlaget och visa att man har mandat att göra kreditbeställningar i företagets namn och ta ut varor.

– Jag kan inte alla delar i detta. Men man kan inte bara lura myndigheten. Banken har egna villkor, rutiner och spärrar.

Bedragarens förfalskade Bert Karlssons underskrift.
Foto: SKRÄRMDUMP

Omsätter 448 miljoner

Syftet med det hela är oklart.

– Antingen jävlas man med personen som man sätter på bolaget, eller så gör man det i syfte att begå brott eller att man försöker jäklas med Bert så han får lite problem.

Jokarjo – Sveriges största flyktingbolag – omsatte enligt senaste bokslutet 448 miljoner kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på nästan 62 miljoner kronor.

Bert Karlssons riktiga namnteckning.
Foto: SKÄRMDUMP

Bolaget har tillgångar på drygt 258 miljoner kronor – och bolaget har knappt några lån. På bankkontot har Jokarjo nästan 44 miljoner kronor. Företaget ägs av Bert Karlssons barn – Johanna och Joakim Karlsson. Bert är vd.

Bert Karlsson har polisanmält händelsen. GT har tagit del av polisanmälan och ärendet utreds som urkundsförfalskning. GT har förgäves sökt den polis som utreder ärendet. 

GT har också sökt den privatperson som angetts som firmatecknare. Bert Karlsson är övertygad om att bedragaren förfalskat privatpersonens namnteckning och att det inte är privatpersonen som står bakom bluffen.

 
Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android